sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Raparperijuustokakkua helluntaiheilalle



Toukokuun monipuolisin kasvis on raparperi, joka sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin, kastikkeeksi, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se ”pakollinen” raparperikiisseli saa vielä odottaa, kun keitin puolesta kilosta raparperinvarsia sosetta ja maustoin sillä uunissa paistettavan juustokakun. ”Helluntaiheilani” tykkäsi oikein kovasti. Ohje on pieneen 17 cm irtopohjavuokaan. Isompaan vuokaan määrät täytyy kaksinkertaistaa.


Paistettu raparperijuustokakku

500 g raparperinpaloja
100 + 50 g sokeria

100 g digestivekeksejä
50 g sulatettua voita
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa (dr oetker)

2 munaa (koko M)
100 g fariinisokeria
1,5 rkl maizenaa
1/4  tl suolaa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
100 g crème fraichea

marenkirouhetta


Laita raparperinpalat kattilaan ja lisää 100 g sokeria. Sekoita ja anna raparperin mehustua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Kun sokeri on sulanut ja raparperista on irronnut nestettä, kaada neste pois (sen voi vaikka juoda mehuna) ja lisää vielä 50 g sokeria. Keitä kunnes raparpereista on tullut sosetta. Jäähdytä sose. Mehustaminen ja ylimääräisen nesteen kaataminen pois auttaa siihen, että raparperisoseesta ei tule liian vetistä.

Laita leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjaosan päälle ja napsauta reunat kiinni pohjaan. Leikkaa pois ylimääräinen paperi. (Kun kakun ja vuoan välissä on paperi, kakku irtoaa helpommin.) Laita digestivekeksit isoon muovipussiin ja murskaa ne kaulimella rullaamalla. Sekoita keskenään keksirouhe, vanilja sekä voisula ja taputtele se tasaisesti kakkuvuoan pohjalle. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 15 minuuttia jotta pohja kiinteytyy.

Vatkaa yhdessä kulhossa munat, fariinisokeri, maizena sekä suola kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto sekä crème fraiche keskenään. Yhdistä seokset, lisää 200 grammaa jäähtynyttä raparperisosetta ja vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Kaada täyte kakkuvuokaan digestivepohjan päälle ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Avaa tämän jälkeen uunin luukku raolleen ja anna kakun jäähtyä uunissa noin tunnin ajan ja huoneenlämmössä vielä pari tuntia, minkä jälkeen laita kakku vuoassaan jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Irrota kakun reunat vuoasta varovasti ohuella veitsellä ennen kuin avaat vuoan. Liu’uta kakku tarjoiluvadille niin että saa vedetyksi paperin pois kakun alta. Viimeistele juustokakku jäljellä jääneellä raparperisoseella (sitä voi vähän lämmittää) ja marenkirouheella.


Ei kommentteja: