tiistai 12. heinäkuuta 2016

Welsh Rarebit Burgers



Tätä hampurilaista ei valmisteta kanista vaikka Welsh rarebit lausutaankin Welsh rabbit eli kuten walesilainen kani. Alkujaan se on Oxfordin sanakirjan mukaan kirjoitettukin muodossa rabbit. Kyseessä on juustosta valmistettu kastike, joka yleensä tarjotaan paahdetun ja grillatun leivän kanssa. Nimen synnystä ei ole täyttä varmuutta, mutta se lienee humoristinen ilmaus jollekin, jota ei ole ja joka on korvattu jollakin muulla, lähtökohtaisesti huonommalla. Welsh comb esimerkiksi tarkoittaa tukan kampaamista sormin. Ehkä Welsh rabbit on ruoka, johon on turvauduttu lihan puutteessa.

Delicious –lehdestä löytyneen rarebit -hampurilaisreseptin teki mielenkiintoiseksi se, että juustokastike normaalista poiketen tarjotaan hieman kiinteämmässä muodossa pihvin päällä ja sen lisäksi hampparille on tehty majoneesipohjainen kastike, jossa on samoja makuja.



Welsh Rarebit Burgers

Rarebit majoneesikastike
250 g             majoneesia
1 ½ rkl          englantilaista sinappia
1 ½ rkl          Worcestershire kastiketta
½ - 1 tl          Srirachaa

Rarebits
30 ml            englantilaista pale ale -olutta
2 tl                Worcestershire kastiketta
2 tl                englantilaista sinappia
30 ml            kermaa
½ rkl             Srirachaa
2 tl                maissijauhoa
10 ml            kermaa
25 g               raastettua parmesaania
85 g               raastettua vintage cheddaria

muut ainekset burgeria varten
600 g             pihvinaudan flank steakista jauhettua lihaa
                      suolaa ja pippuria
8 kpl              paistettuja pekonisiivuja
4 kpl              perunabriosseja (katso eilinen päivitys) tai muita hyviä sämpylöitä
                      rapeaa salaattia                 
punasipulia ohuina viipaleina
                      etikkaisia pikkukurkkuja viipaleina

Yhdistä kaikki majoneesikastikkeen ainekset pienessä kulhossa ja laita jääkaappiin odottamaan.

Laita rarebittejä varten olut, Worcestershirekastike, sinappi, 30 ml kermaa ja Sriracha kattilaan keskilämmölle kuumenemaan. Sekoita sillä aikaa maissijauho ja 10 ml kermaa keskenään ja kun neste kattilassa alkaa porista vispaa joukkoon maissijauhoseos ja parmesaaniraaste. Sekoita kunnes seos on sileää ja sakeaa. 

Siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita raastettu cheddar jäähtyneen seoksen joukkoon ja muotoile massasta neljä palloa. Laita ne yksitellen kahden leivinpaperipalan väliin ja litistä ne n. 10 cm pyöreiksi levyiksi (hampurilaispihvin kokoisiksi siis). Laita jääkaappiin siihen asti, kunnes ne tarvitaan.


Paloittele liha ja hienonna se karkeahkoksi monitoimikoneella tai lihamyllyllä. Jaa massa neljään osaan ja tee niistä ensin pallurat. Muotoile niistä sitten käsin n. 10 cm kokoiset pihvit (sämpylän koon mukaan). Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla juuri ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista pihvit kahdessa erässä käännellen niitä minuutin välein kolme-neljä kertaa, kunnes neste nousee pintaan ja pihvit vaikuttavat kypsiltä. Siirrä sivuun pannulta. 

Tuore ja hyvälaatuinen liha saa jäädä maun mukaan roseeksikin sisältä – syödäänhän tartarpihvejäkin.

Paahda halkaistut sämpylät grillissä tai pannulla ja paista pekoniviipaleet pannulla rapeiksi. Siirrä pekoni sivuun ja pidä lämpimänä.

Kuumenna uunin grillivastus. Laita salaatinlehti sämpylän pohjapuolelle ja asettele sen päälle kurkkuviipaleita. Irrota punasipulirenkaat toisistaan ja laita niitä kurkkuviipaleiden päälle. Lisää majoneesikastiketta sipulien päälle ja sämpylän päälliosan sisäpuolelle. Seuraavaksi pihvit kasvisten ja kastikkeen päälle ja niiden päälle Welsh rarebit jääkaapista. 

Laita purilaiset ilman sämpylän päälliosaa hetkeksi grillivastuksen alle ja ota pois heti kun juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Aseta pekoniviipaleet koko komeuden päälle, laita sämpylän päälliosa paikoilleen ja tarjoa.

Jos teet hampurilaisia isommalle joukolle, niin majoneesikastikkeen ja rarebitit samoin kuin hampurilaispihvitkin voi tehdä etukäteen jääkaappiin odottamaan paistamistaan. Silloin annosten valmiiksi saattamiseen ei kulu liikaa aikaa.


Ei kommentteja: