lauantai 27. elokuuta 2016

Appelsiiniriisi ja sama upgraded



Appelsiiniriisi jälkiruokana on tuulahdus 60-luvulta. Resepti on yksinkertainen: appelsiinia pieninä paloina, keitettyä riisiä tai riisipuuroa ja kermavaahtoa. Kaikki kylmänä sekaisin ja lautaselle, helppoa ja nopeaa. Tulevan hävikkiviikon teemalla appelsiiniriisi voisi olla myös ”hävikistä herkuksi” –jälkiruoka, johon voi käyttää ylimääräisen, jäähdytetyn keitetyn riisin tai riisipuuron.

Tällä reseptillä appelsiiniriisi on kuitenkin tuotu pienillä parannuksilla tälle vuosituhannelle. Tavallinen riisi on vaihdettu maukkaampaan basmatiriisiin ja seokseen on lisätty appelsiinin makuun sopivia muita mausteita.


Mausteinen appelsiiniriisi
(6-8 annosta)

2 dl (noin 180 g) basmatiriisiä
1/4 tl suolaa
yhden appelsiinin raastettu keltainen kuori
yhden limetin raastettu vihreä kuori
2 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2-6 rkl hienonnettua minttua (tavallista enemmän, Marokonminttua tarvitaan vähemmän)
2 appelsiinia kuorittuna ja pilkottuna
2,5 dl jääkylmää kookoskermaa
1 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
viimeistelyyn:
1 appelsiini ”fileoituna”
mintunlehtiä

Keitä basmatiriisi miedosti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsä riisi siivilässä kuivaksi, sekoita kuohkeaksi ja jäähdytä jääkaappilämpötilaan. Älä missään tapauksessa huuhtele riisiä kylmällä vedellä, sillä huuhtelu hävittää riisistä kaiken maun.

Sekoita keskenään appelsiininkuori, limetinkuori, kardemumma, vaniljasokeri, minttu sekä appelsiininpalat ja kääntele seos riisin joukkoon.

Kaada kulhoon jääkylmä kookoskerma (kookoskerma vaahtoutuu vain kylmänä), vispikerma sekä sokeri ja vatkaa ne vaahdoksi. Sekoita vaahto appelsiiniriisin joukkoon ja laita kulho jääkaappiin. Anna appelsiiniriisin tekeytyä viileässä muutamia tunteja ennen tarjoilua. Viimeistele annokset appelsiininviipaleella ja mintunlehdellä.


Ei kommentteja: