lauantai 3. syyskuuta 2016

Sardiin... eikun muikkupyöryköitä ja melonisalaattia

Delicious –lehti on nykyisin ihan parhaita ruokalehtiä. Löysin sardiinipalleroreseptin, jota oli ihan pakko kokeilla. Mutta kun Suomesta ei saa tuoreita sardiineja ja ohjeessa mainittiin myös säilykesardiinien soveltuvan, ostin sitten sellaisia. Tähän asti olen käyttänyt purkitettua sardiinia vain lähinnä laittamalla sitä näkkileivän päälle, maustamalla suolalla ja pippurilla ja syömällä pois leipineen. Niillä siis kokeiltiin ensimmäinen versio, mutta niinhän siinä kävi kuten arvasimmekin: kun sardiinien proteiinit ovat jo kerran kypsennettäessä denaturoituneet, niin eihän ne pallerot enää toista kertaa kypsennettäessä pysy kasassa. Maku oli kuitenkin mitä herkullisin. (Tosin jätettiin reseptistä pois siinä mainitut rusinat ja korvattiin rusinoiden tuoma makeus teelusikallisella vaahterasiirappia.) Hajoavista sardiinipyöryköistä viisastuneina ostettiin sitten tuoreita, kotimaisia muikkuja, joiden rasvaisuus lienee aika lähellä sardiinia ja johan resepti alkoi toimia. Jos sardiinipyörykät ovat sisilialaisia, nämä muikkupyörykät lienevät sitten jotain sisilialais-savolaisia kalapullia. Sardiini… muikkupyöryköiden kanssa nautimme hunajameloni-appelsiinisalaattia.



Sardiini… muikkupyörykät

300 g ruodottomia ja nahattomia muikkufileitä
        (eli fileisiin tarvitaan noin 500-600 g kokonaisia muikkuja)
1 pieni keltasipuli raastettuna
50 g korppujauhoja
20 g pinjansiemeniä hienonnettuna
kourallinen tuoreita mintunlehtiä hienonnettuna
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
runsas 0,5 tl hienoa merisuolaa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
30 ml (2 rkl) marsalaviiniä
1 tl vaahterasiirappia
30 ml hyvää oliiviöljyä

rypsiöljyä paistamiseen


Perkaa muikut, poista selkäruoto sekä evät ja nylje mahka irti. Laita nahattomat muikkufileet kutteriin ja hienonna tasaiseksi massaksi. Sekoita toisessa kulhossa kaikki muut ainekset paitsi rypsiöljy. Lisää hienonnetut muikkufileet ja sekoita huolella tasalaatuiseksi massaksi. Muotoile massasta käsin pieniä pyöryköitä. Tästä tulee 15-18 noin 25-30 gramman painoista kalapyörykkää.

Ruskista muikkupyörykät paistinpannulla rypsiöljyssä ja laita pyörykät lopuksi 175-asteiseen uuniin jälkikypsymään noin 10 minuutiksi.



Hunajameloni-appelsiinisalaatti

puolikas hunajameloni kuorittuna, siemenet poistettuna ja
      lohkottuna noin sentin lohkoiksi
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna
1 appelsiini fileoituina
kourallinen mintun lehtiä hienonnettuna
2 rkl hyvää oliiviöljyä
kourallinen saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna
hiukan raastettua sitruunankuorta
1 tl roseepippureita karkeasti murskattuna

Levitä melonilohkot isolle lautaselle tai tee annokset suoraan lautasille. Leikkaa appelsiinin kuoret pois ja irrota lohkot fileiksi terävällä veitsellä väliseiniä myöten. Ripottele appelsiinifileet melonilohkojen päälle. Ripottele muut ainekset melonin ja appelsiinin päälle.


Tarjoile muikkupyöryköiden kanssa.


Ei kommentteja: