keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Crêpes d'Automne


”Jaahas, kesä on nyt sitten virallisesti ohi.”, totesi M.
”Miten niin?”, kysyin minä.
”No onhan se nyt ihan selvää kun jäätelökone nostetaan keittiön yläkaapin ylimmälle hyllylle ja otetaan sieltä kreppilevy tilalle”… 

Jälkiruokana oli siis hunajaista luumu-päärynäkompottia sekä ricotta-gorgonzolamoussea, jotka tarjoiltiin ohuiden kreppien kanssa. Kyllä se maistuikin aika syksyiseltä, jopa hiukan talviselta. Jotenkin tällainen vaan tuntui sopivan possunfileen jälkiruoaksi. Possustakin tulee mieleen joulu, puhumattakaan kun katsoi ulos, ilma oli sakeana lumipyrystä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän pidän talvesta. Onneksi koirat sentään ovat iloisia lumesta.


Krepit

3 dl maitoa
3 dl jauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 munaa
1,5 dl vichyä
0,5 dl voisulaa

Vatkaa ainekset sekaisin niin ettei taikinaan jää paakkuja. Anna taikinan levätä puolisen tuntia ennen paistamista. Annoksesta tulee 8 kreppiä.


Hunajainen luumu-päärynäkompotti

2,5 dl valkoviiniä
3 rkl hunajaa
2 tähtianista
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 isoa päärynää
3 tummaa luumua
ripaus suolaa tasoittamaan kokoonkeitetyn viinin hapokkuutta

Keitä ensin hunajasiirappi. Laita kattilaan valkoviini, hunaja, tähtianikset, sitruunankuori sekä inkivääri kuorittuna ja pieninä paloina.  Keitä kunnes seoksen tilavuus on vähentynyt noin puoleen alkuperäisestä. Poista tähtianikset ja inkivääripalat.

Kuori päärynät ja paloittele ne pienemmiksi paloiksi. Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa luumut myös pienemmiksi paloiksi. Lisää suola sekä hedelmäpalat siirappiin ja keitä hiljaa haudutellen noin 10 minuuttia kunnes päärynäpalat ovat pehmenneet.

Jäähdytä kompotti ennen käyttöä.


Ricotta-gorgonzolamousse

50 g gorgonzolaa tai muuta hyvää sinihomejuustoa
250 g pehmeää ricottaa
2 rkl hunajaa
1 dl kuohukermaa

Murskaa sinihomejuusto haarukalla, lisää ricotta sekä hunaja ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kuohukerma ja sekoita juustomassan joukkoon. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia ennen käyttöä.


Ei kommentteja: