lauantai 26. marraskuuta 2016

Erilainen poro 2 - uusi keittiölelu ja savustettu poronmaksamousse



Meillä on uusi keittiölelu – minikokoinen savustin, jota piti tietysti heti päästä kokeilemaan. Kerrostalokeittiössä sen paikka on mahdollisimman lähellä liesituuletinta ja mahdollisimman kaukana palovaroittimesta. Uskomattoman paljon savua tällainen pienikin savustin onnistuu saamaan aikaan. Savun laatu ja maku riippuu kuitenkin käytetyistä puruista ja siitä, millä ne maustetaan. Tämä ensimmäinen kokeilu suoritettiin savustimen mukana tulleilla lastuilla, jotka kostutettiin pelkällä vesisuihkeella. Lopputulos oli muuten hyvä, mutta olisi voinut olla hiukan voimakkaamman savuinen. Seuraavalla kerralla täytyy siis kokeilla jotain, joka antaa vielä enemmän aromia. Ehkä myös savustusaika oli nyt hiukan liian varovaisen lyhyt. Noh, vastaisuudessa sitten ollaan viisaampia.



Savustettu poronmaksamousse

150 g voita tai suolatonta silavaa tai poronkuuta
1 keskikokoinen keltasipuli silputtuna
3 rkl tuoretta meiramia
550-600 g poronmaksaa
1 rkl  *** jaloviinaa
3 dl kuohukermaa
suolaa tarvittaessa


Sulata rasva pannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää meirami sekä poronmaksa viipaleina ja kypsennä maksa juuri ja juuri kypsäksi. Lisää jaloviina ja siirrä seos kutteriin. Jauha massa hienoksi soseeksi ja lopuksi lisää joukkoon kerma koneen käydessä. Kaada maksamousse kulhoon ja peitä kulho kaksinkertaisella kelmulla. Tee kelmuun pieni reikä, josta ohjaat savun kulhoon sisälle. Kun savua on riittävästi, peitä kulho vielä parilla kerroksella kelmua, jotta savu ei pääse karkaamaan. Anna maksan savustua 15-30 minuuttia. Mausta mousse tarvittaessa suolalla ja laita jääkaappiin odottamaan käyttöä.


Ei kommentteja: