keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Ihana, mehevä, tahmea Calvados-omenapiirakka



Tein tämän omppupiirakan edellisen kerran syyskuun alkupuolella, mutta jostain syystä kuvat jäivät ottamatta. Se onkin hyvä syy leipoa sama resepti uudelleen. Ohjeen ainesmäärät on tarkoitettu pienemmälle (23 x 29 cm) Hackman Tools uunivuoalle. Kokonaista uunipellillistä varten ainekset kaksinkertaistetaan ja pyöreään 24 cm kakkuvuokaan ohjetta pienennetään noin kolmanneksella.

Tahmea piirakka paranee entisestäänkin, jos malttaa odottaa seuraavaan päivään. Taikina on niin ohutta, että omenanpalat kelluvat ympäri taikinaa tehden piirakasta erityisen mehevän. Calvadoksesta ja kinuskikastikkeesta huolimatta piirakka ei kuitenkaan ole liian makea, varsinkin kun sen tarjoilee creme fraiche –kermavaahdon kanssa. Mikäli Calvados - alkoholijuomana omenapiirakassa - tuntuu ihan täysin mahdottomalta ajatukselta, sen voi yrittää korvata tuorepuristetulla omenamehulla, mutta silloin piirakan mausta jää puuttumaan jotain tärkeää…


Tahmea Calvados-omenapiirakka

600 g omenakuutioita (mieluummin kotimaisia omppuja kuorineen)
75 ml Calvadosta
puolikkaan limetin mehu
100 + 100 g fariinisokeria
1 dl kuohukermaa

4,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2,75 dl sokeria
1/4 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl suolaa

2,75 dl maitoa
2 tl Calvadosta
1 dl rypsiöljyä
3 munaa (koko L)

1 dl rouhittua pekaanipähkinää
tarjoiluun kuohukermaa ja creme fraichea

Sekoita keskenään Calvados, limettimehu sekä 100 g fariinisokeria. Lisää noin parin sentin kuutioiksi paloitellut omenat, sekoita ja anna maustua parin tunnin ajan.

Valuta calvados-sokeriliemi siivilän kautta kattilaan ja laita omenakuutiot odottamaan omaan kulhoonsa. Lisää kattilaan 100 g fariinisokeria sekä kerma ja keitä koko ajan sekoitellen kunnes seos alkaa saostua kinuskikastikkeeksi. Jätä kastike jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada isoon kulhoon maito sekä 2 tl Calvadosta ja sekoita. Lisää kuiva-aineseos ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää sitten rypsiöljy ja lopuksi munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.

Sekoita keskenään omenakuutiot sekä kinuskikastike ja levitä seos tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Kaada sitten vuokaan taikina. Taikina on niin ohutta, että omenapalat nousevat tasaisesti kellumaan ympäri taikinaa. 

Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45 minuuttia kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei enää tartu taikinaa. Ota vuoka ulos uunista ja ripottele heti pähkinärouhe piirakan pinnalle. Rouhetta voi hiukan painella paistinlastan avulla jotta murut tarttuvat paremmin.

Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua. Vatkaa 2 osaa kuohukermaa ja 1 osa creme fraichea (28% rasvaa) tanakaksi vaahdoksi ja tarjoile sitä piirakan kanssa.





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta! Minulla on kaapissa Marsala viiniä, voisikohan sitä käyttää Calvadosin sijaan?

Tuplaespresso kirjoitti...

Sorry myöhästynyt vastaus...
Calvados on omenaviinaa, joka korostaa piirakan omppumaisuutta. Marsala tekee mausta vähän erilaisen, mutta ihan varmasti oikein hyvän.