perjantai 6. tammikuuta 2017

Tammikuu on salaattikuu



Ulkona on niin kylmä, ettei sinne meinaa voida mennä ollenkaan. Paitsi että on pakko, kun perheessä on kaksi koiraa – ja nyt vielä kolmas pari päivää hoitokoirana, meidän tyttöjen serkku. Onneksi koiratkaan eivät kuitenkaan viihdy kovin kauaa ulkona näillä paukkupakkasilla. Tai miten sen nyt haluaa tulkita "onneksi", kun mitä lyhyemmät ulkoilut, sitä enemmän niillä on virtaa sisällä

Koirien ruoka on helposti tehty eikä siihen juurikaan tarvitse keksiä vaihtelua, mutta harva ihminen viitsii syödä samoja ruokia päivästä toiseen. Vaikka olisikin nauttinut hyvän lounaan, illalla tekee mieli jo jotain pientä. Mitä se tänään olisi, siinäpä pulma. 

Nätti annos maistuu aina paremmalta vaikka ainekset olisivat kuinka tavallisia ja arkisia. Mihinkään kauemmas kauppaan ei näillä keleillä edes vapaapäivänään viitsi lähteä, mutta onneksi maustamatonta broileria ja viinirypäleitä saa kaikista lähikaupoista. Joulun alla kuivasin kasvikuivurissa muutaman keltajuuren ja raitajuuren ohuttakin ohuempina lastuina. Niistä saa kivan lisän salaattiin: makua, rapeutta ja ulkonäköä. Niin, siis salaattiin - taas. Eikös kaikki muutkin näin tammikuussa etsi kevyitä salaattireseptejä...

Salaatti maistuu kaikille, myös koirille...


Broilerisalaattia kahdelle

2 broilerin rintafileetä tai koipireittä
pari kourallista babypinaattia
muutama kourallinen friseesalaattia
20 viinirypälettä
4 rkl parmesaanilastuja
4 rkl cashewpähkinöitä
puolikas kurkku
1 kevätsipuli
(kuivattuja punajuuri-raitajuuri-keltajuurilastuja)
kastikkeeksi ihan tavallinen vinaigrette

Kypsennä broileri, mausta se suolalla ja pippurilla ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Mikään ei tietysti estä käyttämästä tähän salaattiin myös kaupan valmista grillibroileria. Huuhtele salaatti sekä pinaatinlehdet ja leikkaa viinirypäleet kahtia. Kuori kurkku ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipuli ja veistele parmesaanista lastuja juustohöylällä. Rakentele aineksista kaksi lautasellista salaattia ja viimeistele juureslastuilla sekä vinaigrettella.

ihan tavallinen vinaigrette
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl neutraalin makuista ruokaöljyä
1 tl hunajaa
hiukan suolaa ja mustpaippuria myllystä
Ravista tai vispaa kaikki ainekset huolella sekaisin ja käytä salaatinkastikkeena.


Ei kommentteja: