sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kyssäkaalikeitto




Kyssäkaali taitaa kuulua niihin kasviksiin, joita näkyy ruokapöydässä aika harvoin. Sinänsä vahinko, sillä kyssäkaalissa on hieno maku ja se toimii lähes miten tahansa valmistettuna. Vaikka keittona. Ohjeesta riittää neljälle.


Kyssäkaalikeitto

1-2 kyssäkaalia (yhteensä noin 800 g)

0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
0,5-1 dl säilykepunajuurilientä

2-3 rkl rypsiöljyä
1 isohko keltasipuli
1-2 dl cashewpähkinöitä (ei paahdettuja!)
1 l kanalientä
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl jauhettua valkopippuria
2 dl kuohukermaa

kyssäkaalin lehtiä
hienoksi leikattua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
hyvää oliiviöljyä

Kuori kyssäkaali huolella ja ota siitä kymmenkunta millinohutta viipaletta. Leikkaa loppu kyssäkaali noin sentin kuutioiksi. Jos kaalissa on lehtiä, ota ne talteen koristeiksi.

Tee väkiviinaetikasta, sokerista, vedestä ja punajuuriliemestä pikkelöintiliemi. Kuumenna aineksia kattilassa sen verran että sokeri sulaa nesteeseen. Lisää ohuet kyssäkaaliviipaleet, sekoita ja jätä maustumaan.

Kuori keltasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa rypsiöljy ja kuullota sipuli siinä. Lisää kyssäkaalipalat ja kuullota niitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää cashewpähkinät, kanaliemi, kuivattu timjami sekä valkopippuri ja jätä keitto kiehumaan kannen alle.

Leikkaa tällä välin kyssäkaalin lehdet pienemmiksi paloiksi ja ryöppää ne nopeasti miedosti suolatussa vedessä. Valuta lehdenpalat ja jätä ne odottamaan keiton viimeistelyä.

Kun keitto on kiehunut runsaan puolen tunnin ajan, pähkinät ovat pehmenneet ja kyssäkaalikin alkaa olla kypsää. Soseuta keitto mahdollisimman tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Valuta pikkelöidyt kyssäkaaliviipaleet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Annostele keitto lautasille ja viimeistele annokset oliiviöljyllä, kyssäkaalilla (lehdet & punaiset pikkelöidyt viipaleet) sekä ruohosipulilla.


Ei kommentteja: