keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Papoutsakia (kreikk.) tarkoittaa suomeksi pientä kenkää



Useimmat tietävät kreikkalaisen munakoisosta ja kastikkeista kerrostetun vuokaruoan eli moussakan, mutta samantapainen, niinikään munakoisosta valmistettu papoutsakia lienee jäänyt hiukan tuntemattomammaksi. Papoutsakiassa on munakoisoruoista sekä kreikkalaisen moussakan että lähi-idän resepteistä suositun imam bayildin elementtejä. Kanelisella lammasragulla täytetty munakoisonpuolikas päällystetään juustoisella kastikkeella ja viimeistellään uunissa. Vaikka tämän ruoan maku ja sisältö muistuttaa moussakaa, yksittäinen täytetty munakoisonpuolikas lautasella on vaan jotenkin niin paljon nätimmän ja esteettisemmän näköinen kuin kasa vuoasta lapioitua munakoisopaistosta.

Useimpien reseptien mukaan papoutsakia tulisi valmistaa karitsanjauhelihasta, mutta naudanjauhelihasta tulee ihan hyvä lopputulos. Papoutsakian juustokastike on normaalisti bechamelkastiketta, joka on maustettu kreikkalaisella kefalotiri-juustolla. En onnistunut löytämään kefalotiria, joten oikaisin vähän ja valmistin nopeamman juustokuorrutteen fetajuustosta, johon lisäsin hiukan parmesaaniraastetta sekä kermaa.

Papoutsakia on jokseenkin suuritöinen, mutta sen voi esivalmistella jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä ja laittaa uuniin sopivasti ennen ruokailua.




Melitzanes papoutsakia / täytetyt munakoisot
(neljälle)

2 isoa (yht noin 800 g) munakoisoa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
hiukan suolaa
lammasragu
0,5 dl oliiviöljyä
1 keskikokoinen keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g karitsan jauhelihaa (tai nautaa)
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
400 g tölkki tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 tl kuivattua oreganoa
muutama oksa tuoretta timjamia
puolikas lihaliemikuutio
varovasti hiukan chilijauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
juustokuorrute
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
4-5 dl maitoa
100 g raastettua kefalotirijuustoa (tai parmesaania)
suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
                      pikaversio
                      150 g fetajuustoa pieninä muruina
                      40 g parmesaaniraastetta
                      4-5 rkl kuohukermaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään tahnaksi
Pinnalle hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa ja/tai basilikaa

Huuhtele munakoisot ja leikkaa kannat pois. Halkaise munakoisot pitkittäin ja viillä sisus veitsellä. Asettele puolikkaat uunivuokaan leivinpaperille vierekkäin, ripottele leikkauspinnoille hiukan suolaa ja anna olla huoneenlämmössä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen pyyhi pinnat talouspaperilla. Sekoita keskenään oliiviöljy sekä sitruunamehu ja kaada se munakoisonpuolikkaille. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskistuneet. Ota vuoka pois uunista ja anna munakoisojen jäähtyä. Jäähdyttyä raavi pintaa lusikalla hiukan matalammaksi jotta täytettä mahtuu enemmän. Sekoita tämä osa munakoisosta ragun joukkoon..


Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet, hienonna ne ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää tomaattipyree sekä punaviini, sekoita ja anna ragun kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää sitten tomaattimurska, hunaja, laakerinlehdet, kanelitanko, oregano, timjami sekä lihaliemikuutio ja mausta varovasti chilijauheella. Hauduta seosta pienellä lämmöllä noin tunti tai vaikka kaksi. Sekoita välillä ja lisää hiukan vettä jos ragu tuntuu kuivuvan liikaa. Lopuksi mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä muhennosta hiukan ennen kuin täytät sillä munakoisot.


Oikeaa juustokastiketta varten sulata voi kasarissa ja lisää vehnäjauho. Sekoittele jauhoja pari minuuttia, mutta älä päästä niitä ruskistumaan. Lisää maitoa kahdessa erässä 2 + 2 dl ja sekoita välillä kastike tasaiseksi. Anna kastikkeen kiehua matalalla lämmöllä 10 minuuttia. Bechamel tarttuu herkästi kattilan pohjaan, joten sekoittele kastiketta riittävän usein. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kastikkeen joukkoon. Jos kastike tuntuu paksuuntuvan liikaa, voit lisätä hiukan maitoa. Mausta lopuksi suolalla, valkopippurilla sekä ripauksella muskottipähkinää.
 

Poista ragun joukosta kanelitanko, laakerinlehdet sekä timjaminoksat, lusikoi seos munakoisoihin ja kaada päälle juustokastiketta. Ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja/tai basilikaa ja paista papoutsakiat uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto/juustokastike on hiukan ruskistunut. Kreikkalainen salaatti ja tsatsiki sopivat hyvin näiden munakoisojen kanssa.

Ei kommentteja: