maanantai 3. heinäkuuta 2017

Paccheri pastavuoka



Pastavuoka on hyvä vaihtoehto, jos syystä tai toisesta täytyy tehdä ruokaa syötäväksi vasta seuraavana päivänä. Erilaiset lasagnet ja muut uunissa kypsennetyt pastaruoat yleensä paranevat lämmitettäessä, kuten tämäkin paccheri –pastaan valmistettu chorizo-tomaattivuoka- vai pitäisikö muodikkaasti puhua pastakulhosta. Kulhohan tämä astia on, eikä mikään vuoka. Paccheri on ikään kuin lyhyttä cannellonia, 3-4 cm pitkää ja putken halkaisija pari senttiä. Parhaimmillaan se on täytettynä. Reseptin voi valmistaa isompaan vuokaan, tai kuten tässä, annoskulhoihin.


Paccheri pastavuoka

1 iso punasipuli
ruokaöljyä
0,5 dl valkoviiniä
400 g myskikurpitsaa paahdettuna
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1-2 rkl sokeria
suolaa mustapippuria
2 kevätsipulinvartta hienonnettuna
3 sardellifileetä hienonnettuna
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
4-5 dl kana- tai kasvislientä
120 g chorizoa tai metvurstia
120 g fetaa muruina

250 g paccheri pastaa

2 dl juustoraastetta (mozzarella & parmesaani)

Ihan ensimmäiseksi kuori myskikurpitsa ja leikkaa se paloiksi. Laita palat (noin 400 g) muovipussiin, lisää hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä sekä tilkka ruokaöljyä, sulje pussi ja hölskytä mausteet sekaisin. Kaada maustetut kurpitsanpalat uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Keitä paccheri puolikypsäksi runsaasti suolatussa vedessä (2-3 litraa vettä ja 2-3 rkl karkeaa merisuolaa). Jos pastan keittoajaksi on pussin kyljessä määritelty 12 minuuttia, keitä sitä vain 5-6 minuuttia, valuta, huuhtele kylmällä vedellä ja sekoita joukkoon lusikallinen ruokaöljyä. Jätä pasta odottamaan kastikkeen valmistumista.

Kuori ja leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli kattilan pohjalla öljyssä. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sitten tomaattimurska, paahdettu myskikurpitsa, sokeri, suola, mustapippuri, kevätsipuli, sardelli sekä lehtipersilja. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella. Ohenna kastike kana-/kasvisliemellä ja hauduta noin 30 minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon vajaan puolen sentin kuutioiksi leikattu chorizo (tai metvursti) sekä fetamurut.

Voitele 4 annoskulhoa (kuvan astioiden tilavuus noin 4 dl) ja kaada hiukan kastiketta kulhojen pohjalle. Aseta puolikypsät pastaputket pystyyn vierekkäin kastikkeeseen niin monta kuin kulhoon mahtuu. Jaa sitten loppu kastike tasan ja tasoita se kulhoihin siten, että pasta peittyy.

Kypsennä pastakulhot uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia. Ripottele sen jälkeen juustoraaste ja paista vielä toiset 15 minuuttia.

Nauti heti tai jäähdytä jääkaapissa ja lämmitä seuraavana päivänä.

Ei kommentteja: