keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Rapuja, vadelmaa, persikkaa ja valkosuklaata



Rapukausi alkoi juuri. Valitettavasti tänä vuonna ravut ovat viileän sään johdosta myöhässä samoin kuin kaikki muukin luonnossa kasvava. Paras rapukausi lienee näin vasta parin viikon kuluttua, sillä rapujen kuorenvaihto on vielä pahasti kesken. Sillä välin on hyvä koota sopivia reseptejä, joita voi soveltaa rapuillallisen muiksi annoksiksi. Persikkagalette kirpeän vadelmamelban ja paahdetun valkosuklaan kanssa on sellainen yhdistelmä, joka ei ole liian makea, vaan juuri sopiva jälkiruoka päättämään upean aterian.

Vadelmat voivat olla tuoreita tai pakasteesta, sillä niistä tehdään piirakalle kastike. Kun valitset persikoita, yritä löytää mahdollisimman kypsät yksilöt. Raa’at persikat kun eivät maistu juuri miltään. Valkosuklaa paahdetaan uunissa, jotta se saa lisää makua. Kaiken voi tehdä etukäteen odottamaan tarjoilua. Itse piirakka tarjoillaan hiukan lämpimänä (lämmitettynä) ja kaikki muu kylmänä. Ohjeen määrästä tulee 6-8 annosta ja maistuu niillekin, jotka ”eivät niin välitä makeasta”.


Vadelmamelba

250 g vadelmia (tuore tai pakastettu)
3 rkl tomusokeria
2 tl sitruunamehua

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä sen verran, että vadelmat soseutuvat ja sokeri sulaa. Paseeraa vadelmat siivilän läpi toiseen astiaan ja heitä siemenet pois. Jäähdytä vadelmakastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.




Paahdettu valkosuklaa ja valkosuklaavaahto

140 g levy valkosuklaata
3,3 dl laktoositonta kuohukermaa

Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda suklaata uunissa keskitasolla 175 asteessa noin 5-10 minuuttia kunnes suklaa paahtuu vaaleanruskeaksi. Jäähdytä suklaa ja ota siitä erikseen 100 grammaa vaahtoa varten. Laita loput paahdetut suklaat jääkaappiin jäähtymään. Kun ne ovat jäähtyneet, rouhi ne veitsellä vielä pienemmiksi muruiksi. Nämä murut käytetään sellaisenaan jälkiruoan koristeluun.

Laita kattilaan 2 dl kuohukermaa ja 100 g paahdettua valkosuklaata ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kaikki suklaa on liuennut kermaan. Lisää loppu kerma, sekoita huolella ja jäähdytä seos jääkaappikylmäksi. Tarjoilua varten vatkaa se napakaksi vaahdoksi ja laita pursotinpussiin.



Persikkagalette

6-7  kypsääpersikkaa /paraguayopersikkaa
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
3 rkl jääkylmää vettä

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe sekä sokeri. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Kaada jauhoseos päälle ja nypi tasaiseksi muruksi, Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaikkein nopeimmin tällainen taikina valmistuu yleiskoneessa, jolloin ainekset kaadetaan kutterikulhoon ja pyöräytetään muruiksi. Lopuksi joukkoon kaadetaan vesi terien koko ajan pyöriessä. Laita valmis taikina tuorekelmun sisään ja jääkaappiin noin tunniksi. Taikinan tulee olla jääkaappikylmää leivottaessa.


Huuhtele persikat, poista kivet ja leikkaa hedelmät viipaleiksi. Kauli kylmästä taikinasta mahdollisimman iso ympyrä suoraan leivinpaperille. Ripottele taikinalle hiukan jauhoja helpottamaan kaulitsemista. Asettele persikkaviipaleet taikinalle aloittaen keskeltä. Älä levitä viipaleita ihan reunalle asti, vaan jätä muutama sentti tilaa. Taita piirakan reunat sisään persikoiden päälle. Varovasti, sillä ohueksi kaulittu taikina repeää helposti. Vedä leivinpaperi uunipellille ja kypsennä galettea uunin alatasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Leikkaa galette viipaleiksi, valuta annosten päälle hiukan vadelmakastiketta, sitten pursotukset paahdettua valkosuklaavaahtoa ja viimeistely paahdetulla valkosuklaarouheella.


Ei kommentteja: