sunnuntai 27. elokuuta 2017

Juusto-parmankinkkutortellinit ja basilikakastike




Tortellinien pyörittely on ihan kivaa puuhaa vapaapäivän ajankuluksi. Tortelloni tai tortellini, valitse itse. Kooltaan nämä ovat ”virallisen”(?) määritelmän mukaan tortelloneja, mutta täytteeltään tortellineja. Jotain sinne päin kuitenkin. Pastanyytit on täytetty juusto-tomaatti-kinkkuseoksella ja ne tarjoillaan basilikakastikkeessa.


Juusto-parmankinkkutortellinit ja basilikakastike

pasta
200 g vehnäjauhoa ”00”
2 munaa
0,5 tl suolaa

täyte
8 vihreää oliivia
4 palaa aurinkokuivattua tomaattia
3 viipaletta parmankinkkua
60 g mozzarella bufalaa (=puolikas iso pallo)
100 g ricottaa
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä

kastike
0,5 dl oliiviöljyä
3 rkl kermaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
0,5 tl sipulijauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
(parmesaaniraastetta)

Valmista pastataikina ”00”-vehnäjauhosta, suolasta ja kananmunista. Alusta tiiviiksi taikinapalloksi, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Pastataikinan valmistuksesta enemmän täällä.

Valmista täyte. Leikkaa ainekset enintään puolen sentin kuutioiksi, mausta ja sekoita hyvin. Leikkaa pastataikina neljään osaan ja käsittele yksi osa kerrallaan. Pidä loput taikinasta edelleen tuorekelmun sisällä ettei taikina kuivu. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja, jauhota taikinapala, kauli pala pitkäksi ja litteäksi ensin kaulimella, minkä jälkeen taita pastalevy kolminkerroin, litistä vielä vähän ja ohjaa se pastamankelin läpi suurimmalla asetuksella siten että taitteet jäävät sivuille.  Jatka laminointia (=taittamista) ja pastan ohentamista aina vain pienemmällä ja pienemmällä asetuksella kunnes sinulla on ohut, pitkä ja silkinsileä pastalevy.

Ota pastalevystä pyöreällä muotilla (halk. n 8 cm) paloja. Laita jokaisen palan keskelle vajaa teelusikallinen täytettä, voitele vedellä pastan reunat ja taita puolikuun muotoon. Pyöräytä vielä kulmat kiinni ja laita pastanyytit odottamaan siten että ne eivät kosketa toisiinsa. Käsittele koko pasta samalla tavalla. Annoksesta tulee noin 30-35 tortellinia. Kasta tortellinien pohja kevyesti jauhoihin etteivät ne tartu työtasoon kypsennystä odotellessa.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kuumenna kattilassa vettä ja lisää (karkeaa meri)suolaa noin ruokalusikallinen jokaista vesilitraa kohden. Kypsennä tortellinit kiehuvassa vedessä 8-10 kappaletta kerrallaan ja nosta ne sitten reikäkauhalla odottamaan. Kypsyminen kestää 4-7 minuuttia per erä riippuen siitä, miten paksua pasta on. Lisää kastike pastan joukkoon vasta lautasilla. Lopuksi pastalle voi halutessaan raastaa hiukan parmesaania.


Ei kommentteja: