torstai 8. helmikuuta 2018

Kukkakaalia ja karitsanlihapyöryköitä



Jossain ruokakuvassa olin nähnyt kukkakaalista tehdyn kaksi ”pihviä” ja loput pyreeksi. Siitäpä tulikin hyvä lisuke karitsanlihapyöryköiden seuraksi. Tämän reseptin aineksista tulee juuri sopiva päivällinen kahdelle ja muutama lihapyörykkä jää myös karvaisten ruokakriitikoiden maisteltavaksi.

Täälläkö ne lihapullat kutsuivat meitä?...





Kukkakaali”pihvit” ja pyree

1 kpl noin 500 g kukkakaali
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl creme fraichea
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita

Huuhtele kukkakaali ja irrota vihreät suojuslehdet. Jos suojuslehdet ovat kelvollisia, nekin voi käyttää kukkakaalipyreen joukkoon.

Halkaise kukkakaali keskeltä ja leikkaa kummastakin puolikkaasta noin 1,5 - 2 cm paksu ”pihvi”. Kuumenna kattilasssa kiehuvaksi miedosti suolattua vettä, esikeitä ”pihvejä” noin  5 minuuttia ja nosta sitten valumaan. Pilko loppu kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja laita ne odottamaan kunnes lihapyörykät ovat lähes valmiita.

Kun lihapyörykät on paistettu, ota kukkakaali uudelleen käsittelyyn. Keitä kukkakaalinpalat pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä, soseuta ne ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.

Kuumenna pannulla oliiviöljy, lisää voi ja odota kunnes se sulaa. Laita pannulle kukkakaali”pihvit” ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Karitsanlihapyörykät

400 g karitsan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 rkl voita
1 dl kermaa
0,5 dl korppujauhoa
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl tuoreita lehtipersiljan lehtiä hienonnettuna
1 tl tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuna
1 kananmuna
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi, kuullota kuutiot voissa ja annan hiukan jäähtyä. Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota vartin verran ennen käyttöä. Sekoita yrtit, suola ja pippuri kananmunan joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään  tasaiseksi massaksi ja pyöritä 20 pientä lihapullaa. Ruskista pyörykät paistinpannulla ilman rasvaa. Karitsan jauhelihassa on itsessään sen verran rasvaa, että se ei todellakaan tarvitse sitä lisää. Nosta paistinpannu pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna lihapyöryköiden hautua kannen alla vielä 5-10 minuuttia eli sen aikaa kun valmistat kukkakaalilisukkeet.


Minisalaatti yrteistä ja granaattiomenasta

puolikkaan granaattiomenan siemenet
pieni kourallinen saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
ripaus raastettua sitruunankuorta
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää annosten päälle.


Ei kommentteja: