torstai 22. maaliskuuta 2018

Fenkoli-katkarapurisotto


Kaupan kasvishyllyssä oli erikoisen näköisiä kaalinsukuisia vihreitä. Pakkauksessa luki bellaverde & fiorina. Ensimmäiseksi kotimaiseksi kieleksi niiden nimiksi on väännetty varsiparsakaali ja varsikukkakaali. Mahtaisikohan joku markkinahenkisempi osata nimetä ne vähän houkuttelevammin? Joka tapauksessa niiden inspiroimana koriin sujahti myös fenkoli sekä katkarapuja, joista syntyi päivälliseksi loistava fenkoli-katkarapurisotto. Katkaravut saivat ihan uuden ulottuvuuden kun maustoin ne liekittämällä pernodilla. Mmmmm...


Fenkoli-katkarapurisotto

1                    fenkoli (n. 200 g)
1                    pieni keltasipuli
1                    valkosipulinkynsi
3 rkl               voita
2 rkl               oliiviöljyä
1,5 dl             risottoriisiä
1 dl                valkoviiniä
n.7 dl             kasvislientä
mustapippuria myllystä
1                    kevätsipuli
(suolaa jos tarvitsee)

200 g             kuorittuja katkarapuja suolaliemessä
1                    valkosipulinkynsi hienonnettuna
5 cl                Pernodia
                      oliiviöljyä

bellaverdeä ja fiorinaa


Viipaloi fenkoli mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi (1-2 mm) viipaleiksi. Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynsi oikein pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipulit sekä valkosipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Laita fenkoliviipaleet  pannulle ja jatka kuullottamista viitisen minuuttia. Lisää riisi ja sekoittele niitä kasvisten joukossa toiset viisi minuuttia. Pannu ei saa olla liian kuuma: sipuli ei saa ruskistua eikä riisi palaa. Lisää valkoviini ja hämmentele seosta kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää vajaa puolet kasvisliemestä ja odota että neste imeytyy riisiin. Lisää loppu kasvisliemi erissä ja anna risoton hautua lähes kypsäksi. Lisää viimeksi kevätsipuli ja parmesaaniraaste ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Mausta mustapippurilla.

Kun risotto alkaa olla valmista lorauta tilkka oliiviöljyä toiselle pannulle ja kuullota siinä hetki valkosipulia. Puristele katkaravuista liika neste pois ja kuumenna - älä paista - ne pannulla. Nosta pannun lämpö nopeasti, kaada Pernod pannulle ja liekitä pyrstöt. Liesituuletin tulee ottaa pois päältä ja muutenkaan pannu ei saa olla sen alla liekitettäessä ettei syty rasvapaloa. Siirrä odottamaan tarjoilua.

Ostin siis pakkauksen, jossa oli bellaverdeä ja fiorinaa eli varsiparsakaalia ja varsikukkakaalia. Ryöppäsin niitä suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuutin ajan, valutin ja laitoin tarjolle risoton viereen. Katkaravut nosteltiin risoton päälle lautaselle.


Ei kommentteja: