perjantai 16. maaliskuuta 2018

Guinness & Jamieson Irish Beef Stew & Brown Butter Colcannon



Maaliskuun 17. päivänä Irlannissa juhlitaan maan suojeluspyhimyksen, pyhän Patrikin päivää. Jo hyvissä ajoin ennen tätä kaikki irkkuruokablogit ovat täynnä paikallisia perinneruokia sekä vihreitä tai muuten vaan apilanmuotoisia leivonnaisia. Juhlapäivästä enemmän wikipediassa.

Me päätimme huomioida tämän juhlapäivän ja valmistaa lihapataa ja perunamuusia irlantilaisittain.


Irlantilainen Guinness ja viski naudanlihapata

n. 1 kg           luutonta naudan lapaa
1 tl                 hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
3 rkl               vehnäjauhoja
½ pkt             Amerikan pekonia
2                    valkosipulinkynttä
1                    sipuli
2-3                 porkkanaa
2                    varsisellerin vartta
3 rkl               tomaattipyreetä
1 tl                 sokeria
2 tlk               Guinness –olutta
1 dl                irlantilaista viskiä
1 rkl               Worchestershirekastiketta
2                    laakerinlehteä
1 tl                 kuivattua timjamia
10                  kokonaista mustapippuria
                      oliiviöljyä paistoon

Kuutioi liha tuuman kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne muovipussiin, lisää sinne ensin suola ja mustapippuria maun mukaan. Ravistele pussia niin, että mausteet leviävät tasaisesti lihoille. Lisää sitten jauhot ja ravista taas niin, että lihanpalat jauhottuvat tasaisesti. Ruskista ne pannulla öljyssä parissa-kolmessa erässä ja siirrä kannelliseen pataan. Laita samalle pannulle paloiteltu pekoni ja ruskista se miedolla lämmöllä. Siirrä pekoni pataan, mutta jätä rasva pannulle. Paloittele juurekset 2 cm palasiksi ja laita ne pannulle. Lisää tomaattipyree ja sokeri ja kuullottele niitä kaikkia pannulle jääneessä rasvassa ja siirrä ne sitten pataan. Kaada yksi tölkki Guinnessia pannulle, kuumenna hetki ja irrota lastalla kaikki pannun pohjalle tarttunut maku mukaan. Lisää viski, Worchestershirekastike, laakerinlehdet, timjami ja kokonaiset pippurit ja kaada liemi pataan. Jos tarvitaan lisää nestettä kaada lisää olutta toisesta tölkistä. Hauduta kannen alla liedellä tai uunissa 2 tuntia. Tarkista lihan kypsyys ja kypsennä lisää tai anna hiljaa muhia kannen alla ilman lämpöä. Tarkka kypsennysaika riippuu lihan laadusta. Usein pataan lisätään myös perunoita mutta me nautimme patamme colcannonin kanssa.


Colcannon on irlantilainen kaali-perunasose, johon maun mukaan voi käyttää lehtikaalia, savoijinkaalia tai ihan tavallista valkokaalia.


Colcannon

800 g             Rosamunda –perunoita (tai muu jauhoinen lajike)
2 rkl               voita
1 rkl               ruokaöljyä
1                    iso sipuli
300 g             valkokaalia
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g             suolatonta voita
(kuumaa) maitoa
lehtipersiljaa ja kevätsipulia hienonnettuna

Kuori perunat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja laita odottamaan veteen kattilaan.

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali suunnilleen peukalonkynnen kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita sekä ruokaöljy ja kuullota siinä ensin hienonnettu sipuli. Lisää kaalinpalat ja sekoittele miedolla lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Lisää 2 dl kuumaa vettä, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja hauduta kasvikset pehmeiksi. Tähän kuluu aikaa 10-15 minuuttia. Valmista sitten perunasose.  Lisää perunoiden keitinveteen suolaa ja keitä perunat kypsiksi. Samanaikaisesti laita yhteen kattilaan suolaton voi ja kuumenna välillä sekoittaen kunnes voi alkaa ruskistua. Tällöin voihin muodostuu miellyttävän pähkinäinen maku. Paahdettu voi on valmista kun se on väriltään pähkinänrukeaa ja lakkaa vaahtoamasta. Varo ruskistamasta liikaa...

Kun perunat ovat kiehuneet pehmeiksi, kaada vesi pois ja anna ylimääräisen kosteuden haihtua. Survo perunat soseeksi, lisää paahdettu voi ja sekoita hyvin. Ohenna tarpeen mukaan kuumalla maidolla.  Sekoita sipuli-kaaliseos perunasoseen joukkoon. Tarkista maku ja jos on tarpeen, lisää suolaa ja/tai mustapippuria.

Tarjoile lihapadan kanssa ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla sekä kevätsipulilla.


Ei kommentteja: