tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kare-kare eli filippiiniläinen häränhäntä-kasvispata



Maailmalta löytyy mielenkiintoisia reseptejä, kun vaan etsii erilaisia pataruokia ja uskaltautuu kokkaamaan uusia, eksoottisia makuja. Netissä surffaillessani päädyin jotain kautta selaamaan filippiiniläisiä ruokareseptejä ja kun sikäläistä pataruokaa en vielä olekaan valmistanut, niin ostoslista käteen ja kauppaan. No ei se nyt ihan niin helposti mennyt. Häränhännät eivät kuulu jokaisen ruokakaupan valikoimiin ja filippiiniläisten mausteidenkin hankkimiseen tarvittiin etnisten elintarvikkeiden kauppa.

Kare-kare on filippiiniläinen häränhäntä-kasvispata, jossa on hyvin erikoinen makuprofiili. Ensivaikutelma maistettaessa on epäuskoisen hämmentynyt, onkohan kaikki nyt mennyt ihan kuten pitää, kunnes muutaman lusikallisen jälkeen kaikki loksahtaa kohdalleen ja totta kai, tältähän sen tietysti pitäisikin maistua! Täyteläisen lihan maun lisäksi padasta nousee esiin maapähkinävoin sekä filippiiniläinen katkaraputahnan, Bagoongin maut. Kaukoidässä jokaisella maalla on vähän oman makuisensa katkaraputahna. Onneksi Hakaniemen Vii-Voanissa minulle osattiin neuvoa ”se oikea” filippiiniläinen. Unohdin kuitenkin annattojauheen, joka olisi antanut padalle kauniin värin ja vielä vähän enemmän makua, mutta ei voi mitään. Muita kare-karen ”pakollisia” aineksia ovat vihreät pavut, munakoiso sekä paksoi, jotka löytyivät jokaisesta lukemastani reseptistä. Muutamassa reseptissä esiintyneitä erikoisuuksia, kuten banaaninkukkaa, en edes harkinnut lähteä etsimään eli tämä on jonkinlainen kare-karen perusversio. Lisukkeena tarjotaan höyrytettyä valkoista riisiä sekä filippiiniläistä katkaraputahnaa.



Kare-kare, filippiiniläinen häränhäntä-kasvispata

800 g häränhäntiä muutaman sentin viipaleina ja mielellään myös halkaistuna
vettä, suolaa
1 iso sipuli
1 solo valkosipulinkynsi
3 rkl ruokaöljyä
2 munakoisoa (mieluiten aasialaista)
iso kourallinen vihreitä pitkiä papuja
3 tl filippiiniläistä katkaraputahnaa Bagoong
1 tl annattojauhetta sekoitettuna 2 tl vettä
3 rkl karkeaa maapähkinävoita
suolaa ja mustapippuria myllystä
3 pientä paksoita


Huuhtele häränhännät, ripottele niille hiukan suolaa ja laita haudutuspadan pohjalle. Kaada sitten pataan kiehuvaa vettä sen verran että se peittää lihat. Kypsennä lihoja ensin tunnin ajan isommalla teholla ja sen jälkeen vielä kolme tuntia matalammalla lämmöllä. Tämän jälkeen nosta häränhännät pois liemestään. Säästä liemi. Irrota luista lihat ja poista vielä jäljellä olevat rasvat ja kalvot. Siirrä lihat odottamaan. Voi ne häränhäntäpalat varmaan sellaisenaankin tarjoilla, mutta minä en erityisemmin rakasta sitä että joudun vielä lautasella perkaamaan lihaa tai kalaa. Tämä on siis tällainen ruokailijaystävällinen versio, jossa kaikki lautasella oleva on täysin syötävää.

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli. Leikkaa papujen päät pois. Leikkaa munakoisot pienemmiksi paloiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää pavut sekä munakoisonpalat ja sekoittele niitä hetki sipulin joukossa. Lisää sitten lihat, lihojen keitinlientä sen verran että se peittää kasvikset, sekä 3 tl katkaraputahnaa. Sekoita hyvin ja keitä kasviksia pienellä lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää sitten veteen sekoitettu annatto sekä maapähkinävoi ja sekoita hyvin. Anna padan kiehua vielä noin 5 minuuttia ja mausta lopuksi suolalla sekä mustapippurilla. Leikkaa paksoin lehdet irralleen, sekoita ne kare-karen joukkoon ja ota kattila pois lämmöltä.

Tarjoile höyrytetyn valkoisen riisin ja filippiiniläisen katkaraputahnan kanssa.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Viime vuonna tutustuin vähän tarkemmin filipiiniläiseen keittiöön: täällä kun on paljon filippiiniläisiä vierastyöläisiä ,joista osa on jäänyt laittomasti, niin eteläisessä Tel Avivisssa on iso filippiiniläinen ruokamarketti jossa käyn välillä tutkimassa erikoisempia ruoka-aineita,ja viime vuonna julkaisin jotain ohjeitakin filippiiniläisestä keittiöstä. .Samalla alueella on myös viikonloppua kohden toimivia filippiiniläisiä ruokakojuja, itse en ole kokeillut mutta kun kävimme ystävän kanssa siellä hän kokeili jotain lihakeittoa joka oli liian suolaista, ja jossa tuntui MSG.
Filippiiniläinen keittiö on mielenkiintoinen koska se on saanut vaikutteita niin monesta muusta keittiöstä,mutta se ei kuitenkaan mielestäni ole yhtä hyvä kuin muut aasialaiset keittiöt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Filippiiniläinen ruoka vaikuttaa olevan todella "monikulttuurista" ;) eikä ihan kaikki reseptit todellakaan houkuta kokeilemaan. Tämä kare-kare oli kyllä hyvää ja to-do-listalla on vielä kana-possu-adobo. Sen ainekset on sentään ostettavissa Suomesta ilman erityistä vaivannäköä.