maanantai 16. huhtikuuta 2018

Simpukkapasta ja pangrattato


Kirjaimellisesti käännettynä pangrattato tarkoittaisi korppujauhoa. Italialaisessa keittiössä pangrattato kuitenkin tarkoittaa maukasta leipämuruseosta, joka antaa rapeaa rakennetta risotto- ja pasta-annoksiin. Muruseos on maustettu kulloiseenkin annokseen sopivilla mausteilla. Sinisimpukkapastaan sopii merellinen sardelli ja makua raikastamaan sitruunankuori. Valkosipuli on ihan must sinisimpukoiden kanssa.




Simpukkapasta

1 kg               sinisimpukoita
1                    sipuli hienonnettuna
4                    valkosipulinkynttä kuorittuina
½                   punainen chili viipaloituna
2                    laakerinlehteä
1,5 dl             kuivaa vermuttia
2 rkl              kermaa
2 rkl              oliiviöljyä
                      hienonnettua lehtipersiljaa

Upota simpukat kylmään veteen, huuhtele ne ja poista mahdollinen ”parta” niistä. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät sulkeudu. Valuta vesi pois. Hienonna sipuli, kuori ja kevyesti murskaa valkosipulinkynnet ja viipaloi chili. Kuumenna isossa kannellisessa paistinpannussa öljy ja pehmitä sipulia hetki. Lisää valkosipuli ja anna vielä hetken aikaa muhia hiljaa. Nosta lämpö ja kaada vermutti pannulle. Kun se on kiehahtanut lisää laakerinlehdet ja chili. Nosta simpukat pannulle ja sulje kansi. Anna kiehua kannen alla viitisen minuuttia välillä pannua heilutellen, kunnes kaikki simpukat ovat avautuneet. Jos joku simpukka ei tässä vaiheessa avaudu, heitä se pois. Nosta pannu sivuun levyltä ja lisää joukkoon kerma ja ripottele pinnalle puolet lehtipersiljasta. Sulje kansi ja heiluttele taas pannua. Simpukat ovat valmiit lautaselle.



Pangrattato

n. 80-100 g   kuivahtanutta vaaleaa leipää, kuten sekaleipä, ciabatta
tai vaikka sämpylät (tilavuudeltaan vajaa puoli litraa)
½ -1              sitruunan kuori raastettuna
n. ½ tl           chilihiutaleita oman maun mukaan
3                    sardellifileetä
2                    valkosipulinkynttä kuorittuina
1 rkl              oliiviöljyä
                      (tarvittaessa hienoa merisuolaa)

Revi leipä paloiksi, kuori valkosipulinkynnet ja raasta sitruunan kuori. Laita ne kaikki sekä sardellifileet monitoimikoneeseen ja anna pyöriä kunnes seos muistuttaa leivänmuruja. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista seosta kunnes se muuttuu ruskeaksi ja rapsakaksi. Älä polta. Laita sivuun talouspaperin päälle lautaselle jäähtymään.

Keitä spagetti ohjeen mukaan miinus 2 minuuttia. Valuta pasta, kaada se simpukoiden päälle ja sekoita.

Annostele lautasille, ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja pangrattatoa. Viimeistele vienosti valkosipulin makuisella karhunlaukkamajoneesilla.
 
 
 

2 kommenttia:

Lentävät sardiinit kirjoitti...

Näyttääpäs hyvältä! Kiitos vermutti-vinkistä. Kokeilen sitä valkoviinin tilalta, kun seuraavan kerran simpukoita valmistan.

M kirjoitti...

Kiitosta vaan. Minusta valkoviinistä tulee liikaa happamuutta. Vermutti, vaikka onkin kuivaa, antaa enemmän ja miellyttävämpää makua tähän.