perjantai 13. huhtikuuta 2018

Thaimaustettua karitsanniskaa kookoskastikkeessa



Thaimausteet ja lammas eivät ihan heti tuntuisi sopivan yhteen, mutta kyllä vaan. Yllättävän hyvin. Tämä ei sitten ole mitään pikaruokaa. Varsinainen ruoanlaitto ei vaadi aikaa, odottelu kylläkin. Lihan marinointiin menee aikaa 12 tuntia, kypsentämiseen toiset 12 tuntia ja liharullan jäähtymiseen vielä 12 tuntia, mutta loppu sujuu nopeasti ;) Ohje on sovellettu australialaisen The Easy Tiger –ravintolan naudanpotkareseptistä.


Thaimaustettua karitsanniskaa

2 kpl luutonta karitsanniskaa 
      (yht n. 800 - 900 g)
5 dl hyvää soijakastiketta  
      (luonnollisella käymismenetelmällä
           valmistettua)
2 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
1 tl kokonaisia valkopippureita
4 rkl palmusokeria


1 litran tölkki kookoskermaa
kastikkeen maustamiseen:
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl palmusokeria
0,5 tl suolaa

Ota astia johon karitsanniskat mahtuvat vierekkäin mahdollisimman tiiviisti. Sekoita soijakastikkeeseen sokeri ja mausteet ja kaada lihojen päälle siten että lihat peittyvät kokonaan. Laita astia jääkaappiin ja anna marinoitua 12 tuntia.




Kuivaa lihat, kaada marinadi pois ja laita lihat uunivuokaan. Kaada vuokaan niin paljon kookoskermaa että liha peittyy kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä liha uunissa foliokannen alla 120 asteessa 12 tuntia. (Jos kookoskermaa jää, käytä se johonkin jälkiruokaan tai pakasta.)

Kuivaa lihat, laita ne tuorekelmulle vierekkäin ja rullaa niistä tiivis ”makkara”. Laita makkara jääkaappiin tiivistymään 12 tunnin ajaksi. Siivilöi uunivuoassa oleva liemi ja laita sekin jääkaappiin odottamaan. Siitä tulee kastike lihalle.

Jäähtyessään karitsanniskasta sulanut rasva yhdessä kookosrasvan kanssa kovettuu liemen pinnalle jopa sentin paksuiseksi kerrokseksi. Ota rasvakiekko pois ja heitä se roskiin. Mittaa 6 dl lientä, lisää joukkoon riisiviinietikka, palmusokeri sekä suola ja sekoita. Ota karitsanliharulla jääkaapista ja leikkaa se 1,5-2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Pura viipaleiden ympäriltä muovikelmu. Kuumenna kastike kattilassa ja lämmitä siinä lihakiekot. Tarjoile kurkkusalaatin kanssa.



Kurkkusalaatti

0,5 dl etikkaa
100 g sokeria
0,5 tl suolaa
1,5 dl vettä
1 tuore kurkku
1 sitruunaruoho
1 salottisipuli
iso kourallinen tuoretta thaibasilikaa
iso kourallinen tuoretta korianteria

Kuumenna kattilassa etikka, sokeri, suola ja vesi. Kun sokeri on sulanut, ota kattila pois lämmöltä. Halkaise kurkku ja poista siemenet. Suikaloi puolikkaat kuorineen julienneraudalla ja laita toisen puolikkaan kurkkusuikaleet etikka-sokeriliemeen maustumaan. Laita loput kurkkusuikaleet kulhoon, murskaa yksi sitruunaruoho ja laita se kurkun joukkoon antamaan makua. Vähän ennen tarjoilua ota sitruunaruoho pois, valuta etikkaliemessä olevat kurkkusuikaleet, kuori ja hienonna salottisipuli sekä thaibasilika ja korianteri ja sekoita salaatin ainekset keskenään.


Ei kommentteja: