lauantai 12. toukokuuta 2018

Creamy vegan popcorn ice cream eli kermainen vegaaninen popcornjäätelö ilman kermaa



M kyllästyi siihen, että jäätelönvalmistus pitää suunnitella aina pari päivää etukäteen, jotta vanhan Philips Duo –jäätelökoneen kulhot ehtisivät jäähtyä pakastimessa riittävästi. Eräänä päivänä hän oli bongannut tosi edullisen jäätelökonetarjouksen ja hups, ei siinä kauaa nokka tuhissut, kun sellainen itsejäädyttävä ja tunnissa jäätelön valmistava härveli ilmestyi laatikossaan meidän keittiöön.

Olin jo pitkään miettinyt popcornjäätelön valmistusta, joten syvennyin sopivien jäätelöohjeiden etsimiseen. Koskapa lähipiirissä on pari maito-ongelmaista, halusin yrittää tehdä jäätelön kerrankin täysin ilman maitotuotteita. Oli ihan pakko kirjoittaa tämän päivityksen otsikko englanniksi, koska en löytänyt *creamy vegan popcorn ice cream* hakusanoilla yhtään sopivaa reseptiä. Aina joku reunaehdoista jäi puuttumaan. Nuo määritteet eivät vain missään tuntuneet sopivan samaan reseptiin?

Kehittelin siis oman popparijätskiohjeen, täydellisen ton-ton-ton-ton-jäätelön (no joo, sokeria kylläkin...), joka ei sisällä maitotuotteita eikä mitään muutakaan eläinperäistä. Eikä siis myöskään lisäaineita, joilla erilaiset tehdasprosessoidut kermankorvikebiomassat on kyllästetty. Tärkein vaatimus oli kuitenkin, että kaikesta huolimatta jäätelöstä tulee vähintään yhtä kermaisaa kuin oikeakin kermajäätelö. Ja tulihan siitä. Valmista jäätelöä maistettuaan M sanoi, ettei olisi lainkaan kyseenalaistanut asiaa, jos olisin väittänyt tehneeni popcornjäätelön kuohukermaan. Jäätelön raaka-aineluettelo on kuitenkin todella lyhyt: vesi, cashewpähkinä, maissinjyvät, sokeri, glukoosisiirappi, auringonkukkaöljy, merisuola. Lisäksi tilkka siideriviinietikkaa kastikkeeseen. Jos ei viitsi poppailla maissinjyviä kattilassa, Rainbow light –mikropopcorn toimii tämän valmistuksessa. Tosin ei tästäkään ihan pikajäätelöä tullut, sillä cashew”kermaa” varten pähkinöitä piti ensin liottaa yön yli ennen kuin ne voi soseuttaa blenderissä…




Kermainen vegaaninen popcornjäätelö

sokeriliemi:

cashew”kerma”:
250 g cashewpähkinöitä
8 dl + 2 dl vettä

popcornsose:
100 g valmista popcornia (noin 4 - 5 litraa)  (esim. 2 pussia Rainbow light mikropopcorn)
6 dl vettä

          jäätelö:
          400 g paseerattua popcornsosetta
          200 g cashew”kermaa”
          400 g sokerilientä
          0,5 tl hienoa merisuolaa

cashew ”fraiche” -suolakaramellikastike:
150 - 200 g cashew”kermaa”
1 - 2 tl siideriviinietikkaa
80 g fariinisokeria
0,5 tl suolaa

kinuskipopparit:
1 dl sokeria
2 rkl vettä
2 - 3 rkl cashew”kermaa”
noin 0,5 - 1 litraa popcornia
lopuksi tarpeen mukaan hiukan suolaa ja/tai kidesokeria



Sokeriliemi:
Keitä sokeriliemi vanhemman jäätelö/sorbettireseptin ohjeen mukaan. Sokerilientä voi pitää muutenkin varalla jääkaapissa, sillä se säilyy käyttökelpoisena suljetussa astiassa useita viikkoja.

Cashew"kerma":
Jatka cashew”kerman” valmistuksesta. Laita kulhoon 250 g paahtamattomia cashewpähkinöitä ja kaada päälle 8 dl kylmää vettä. Anna pähkinöiden liota vedessä yön yli. Kun pähkinät ovat pehmeitä, valuta ne. Kaada tehokkaan blenderin (Vitamix tai vastaava) kannuun liotetut pähkinät ja 2 dl puhdasta, kylmää vettä. Anna koneen jauhaa pähkinöitä täydellä teholla niin kauan, että kannussa on löysäksi vatkattua kermavaahtoa vastaava seos. Siirrä ”kerma” jääkaappiin odottamaan.
(Jäätelössä saattaisi ehkä toimia myös hiukan ohuempi cashew"kerma" eli jos 250 g liotettujen pähkinöiden soseuttamiseen käyttäisi jopa 4 desilitraa vettä, mutta se pitää kokeilla joskus toiste.)

Popcornsose:
Poksauta maissinjyvät popcorniksi. Ei väliä teetkö popparit kattilassa vai mikrossa, kunhan niitä on yhteensä valmiina noin 5 – 6 litraa eli noin 120 – 130 grammaa. (Jos satut asumaan leffateatterin vieressä, voit vaikka hakea popparit sieltä.) Kaada blenderin kannuun kerrallaan 25 grammaa (=noin 1 litra) popcornia ja kaada päälle 1,5 dl vettä. Painele kosteat popcornit tiiviisti kannun pohjalle. Sitten seuraavat 25 grammaa ja 1,5 dl vettä jne kunnes kaikki 100 grammaa + 6 dl vettä on kannussa. Lopuista poppareista tehdään kinuskipopcornia. Blendaa sitten kannussa olevat popcornit veden kanssa mahdollisimman hienojakoiseksi soseeksi. Paseeraa sose tiheän siivilän läpi toiseen astiaan.


          Jäätelö:
          Sekoita kulhossa reseptin mukaiset määrät 
          paseerattua popcornsosetta, 
          cashew”kermaa”, 
          sokerilientä 
          sekä suolaa. 
          Kirnua jäätelökoneen ohjeen mukaan ja kun 
          jäätelö on valmista, siirrä se rasiassa pakastimeen pariksi 
          tunniksi, jolloin siitä on helpompi pyöritellä palloja.

Cashew "fraiche" suolakaramellikastike:
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Käytä muuten koko jäljellä oleva cashew”kerma”, mutta jätä muutama lusikallinen kinuskipoppareita varten. Lisää viinietikka varovasti puoli teelusikallista kerrallaan. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon. Kuumenna kastiketta (kattilassa tai mikrossa) sen verran, että sokeri sulaa joukkoon. Laita kastike jääkaappiin jäähtymään.

Kinuskipopcornit:
Kaada kattilaan 1 dl sokeria ja 2 rkl vettä. Kuumenna sekoittamatta sen verran, että sokeri on kokonaan sulanut ja seos kuplii. Lisää muutama lusikallinen cashew”kermaa” ja sekoita. Keitä kinuskia sekoitellen niin kauan, että seos hiukan ruskistuu ja alkaa irtoilla kattilan reunoilta. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita joukkoon muutama desilitra popcornia. Kaada seos jäähtymään laakealle lautaselle ja hetken kuluttua sekoita joukkoon loputkin popcornit. Jos on tarpeen, ripottele pinnalle vielä hiukan suolaa ja sokeria ja sekoita. Jäähdyttyä irrota popparit toisistaan.

Annos:
Pyöräytä jälkiruokakulhoon pallo jäätelöä ja viimeistele kastikkeella sekä kinuskipoppareilla. Määrästä tulee 8 - 10 annosta.


Ei kommentteja: