tiistai 22. toukokuuta 2018

Parsa-katkarapupiirakka tuoreesta vihreästä parsasta



Meillä kaikista mahdollisista parsapiiraista ylivoimaiseksi suosikiksi on noussut parsa-katkarapupiirakka ja valmistettuna nimenomaan tuoreesta vihreästä parsasta. Tämän voi tehdä talvella tölkkiparsasta, vihreästä tai valkoisesta, ja sekin on ihan hyvää, vaikka ei mikään voitakaan tuoreen parsan makua ja tuoreen parsanvarren rapsakkuutta. Parsat voi toki halutessaan esikypsentää keittämällä (enintään 3 minuuttia), mutta kyllä normaalipaksuiset parsat muutenkin annetussa ajassa kypsyvät piirakan päällä ihan riittävästi.

Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan 26 cm piirakkavuokaan. Isompaa vuokaa / uunipeltiä varten annosta täytyy suurentaa suhteessa astian pinta-alaan. Tämä piirakka on ollut suuri menestys erilaisissa perhetapahtumissa ja se on loppunut yleensä ensimmäisenä, joten jos on odotettavissa paljon vieraita, kannattaa valmistaa 2,5 –kertainen annos suoraan uunipellille.



Parsa-katkarapupiiras
tuoreesta vihreästä parsasta

(26 cm piirakkavuokaan)

125 g  voita
2,5 dl  vehnäjauhoa
2 rkl  kylmää maitoa
1  muna
0,5 tl  suolaa

12  tuoretta vihreää parsaa
180 g  pakastettuja isoja katkarapuja
2  kevätsipulia varsineen
3  kananmunaa
2 dl  ruokakermaa
0,5 tl  hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
chilihiutaleita myllystä
1 dl  tuoretta tilliä hienonnettuna
150 g  pussi mozzarellaraastetta

Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi, lisää jauhot ja nypi ainekset tasaiseksi muruksi. Sekoita joukkoon maito, jolloin taikina tiivistyy ja lisää lopuksi suola sekä kevyesti vatkattu kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

Kuori parsanvarret ja ota katkaravut sulamaan siivilään. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä taikina sopivan kokoisella pyöreällä leivinpaperipalalla ja kaada sen päälle keraamiset paistopavut / kuivattuja herneitä / riisiä tai jotain muuta sopivaa, joka pitää paperin paikallaan ja estää taikinaa kohoamasta. Laita vuoka uuniin ja esikypsennä pohjaa 12 minuuttia. Ota vuoka uunista, anna sen jäähtyä 10-15 minuuttia ja ota sitten leivinpaperi papuineen pois taikinan päältä.


Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, mausteet sekä juustoraaste ja sekoita huolella.

Levitä noin kolmannes munaseoksesta piirakkavuokaan esipaistetun taikinan päälle. Levitä sen päälle hienonnettu kevätsipuli, asettele parsat haluamallasi tavalla (leikkaa tarvittaessa varsia lyhyemmiksi) ja täytä välit katkaravuilla. Lusikoi sitten loppu munaseos täytteen päälle ja paista vielä 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on nätisti ruskistunut.

Anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen piirakan leikkaamista.


Ei kommentteja: