perjantai 7. joulukuuta 2012

Savusilakkapatee ja rosollihyytelö


Tämän erinomaisen savusilakkapateen ohjeen sain eräältä silloisen Kansallis-Osake-Pankin emännältä joskus 1980-luvun alussa. Reseptiin ei ole mitään lisättävää eikä poistettavaa. Patee ja rosollihyytelö tarjoiltiin silloin erillisinä samalta lautaselta, mutta ohjeesta voi tehdä myös pienenpieniä, koristeellisia annoksia.


 
Savusilakkapatee

1 kg savusilakoita
2 keskikokoista sipulia
100 g suolatonta sianihraa
2 munaa
2 keitettyä perunaa
1,5 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
sitruunapippuria

Perkaa savusilakat ja jauha ne sipuleiden ja sianihran kanssa lihamyllyssä kahteen kertaan. Sekoita munat, kerma ja vehnäjauhot keskenään ja lisää ne silakkamössöön. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Jos patee halutaan pakastaa, se pakastetaan kypsentämättömänä. Valmis patee vetistyy pakastimessa.

Kypsennä voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa vesihauteessa 175 asteessa noin 1 tunti.

Alkuruoka-annoksia varten patee saa hiukan jäähtyä, mutta ei vielä kunnolla vetäytyä. Leikkaa pateesta pieniä paloja ja tasoita ne annosvuokien pohjalle.

Rosollihyytelö

3 kiinteää perunaa
2 porkkanaa
1 pieni keltasipuli
1 pien maustekurkku
1 pieni hapahko omena
1 pieni etikkapunajuuri

5 dl juuresten keitinlientä
0,5 dl maustekurkkujen etikkalientä
7 liivatelehteä

Kuori perunat ja porkkanat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta juurekset ja säästä vesi. Mittaa siitä 5 dl kulhoon ja lisää siihen etikkaliemi.

Leikkaa kaikki ainekset pieniksi paloiksi, noin 0,5 cm kanttiinsa. Sekoita hyvin ja lusikoi pieni määrä rosollia jokaiseen annosvuokaan savusilakkapateen päälle.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Puristele niistä ylimääräinen vesi pois, kuumenna pieni määrä lientä ja liota liivatteet siihen. Kaada seos keitinveden joukkoon ja sekoita hyvin. Täytä annosvuoat hyytelöliemellä ja anna hyytyä viileässä vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: