torstai 28. maaliskuuta 2013

Lämpimät voileivät portugalilaisittain



Portugalilainen lämmin voileipä valmistetaan koverretun leivän sisään. Vedenelävillä täytettyyn leipään voi käyttää monipuolisesti erilaisia äyriäisiä (katkaravut), nilviäisiä (simpukat), mustekaloja, surimia ja kalanpaloja. Me käytimme katkarapuja ja kampasimpukoita, kun niitä sattui olemaan pakastimessa. Yhtä hyvin täytteenä olisi voinut olla pakastettua äyriäissekoitusta tai vaikka ihan pelkkiä kalanpaloja. Mausteiden määrää ei tässä ole annettu ja jokainen voi oman mielensä mukaan maustaa täytteen miedommin tai voimakkaammin. Jos pitää korianterista, sillä voi korvata osan persiljasta.


Lämpimät äyriäisleivät

joko
200 g katkarapuja
200 g kampasimpukoita
tai
400 g äyriäissekoitusta (pakaste)

1 vaalea leipä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chili
3 rkl oliiviöljyä
2 isoa tomaattia
2 rkl tomaattisosetta
2 dl valkoviiniä
1 dl silputtua lehtipersiljaa
suolaa, pippuria, chilijauhetta
2 kananmunaa


Leikkaa leivästä pois kansi ja koverra sisus tyhjäksi (kuivata ja hienonna sisus korppujauhoksi ettei se mene hukkaan).  Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynnet sekä chili. Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit kuutioksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää tomaattikuutiot, tomaattisose ja valkoviini ja keittele seosta miedolla lämmöllä kunnes viini on lähes haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla, chililljauheella ja lehtipersiljalla.


Kypsennä katkaravut ja kampasimpukat nopeasti kuumalla paistinpannulla ja leikkaa kypsät äyriäiset sormenpään kokoisiksi paloiksi (säästä muutama kokonainen koristeeksi). Sekoita äyriäiset tomaattimuhennoksen joukkoon.


Täytä koverrettu leipä äyriäis-tomaattimuhennoksella, riko päälle kananmunat ja viimeistele parilla katkaravulla. Lämmitä voileipiä uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes kananmunat ovat sopivasti hyytyneet.



Ei kommentteja: