sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Lohta, herneitä ja viiriäisenmunia



Liharuokien vastapainoksi pääsiäisen ruokalistalle pääsi myös kala. Pitkän mietinnän jälkeen valinta oli lohi, mutta kun kala olisi joutunut jonkin aikaa odottelemaan jääkaapissa, päädyin ostamaan alaskalaista pakastelohta jonka sulatin vasta sunnuntaiksi. Näin jälkiviisaana voi sanoa, että pakastelohi oli huono ajatus. Todella huono ajatus. Siis erittäin huono ajatus. Kun on Suomessa ikänsä syönyt tuoreesta lohesta valmistettua ruokaa, pakastekalan maku Portugalissa on kuin eri planeetalta. Kyllä sitä söi, mutta ei siitä voi puhua mitenkään erityisenä herkkuna. Kaikki muu sen sijaan onnistui mainiosti ja varmaan joskus myöhemminkin valmistan lohiaterian tällä reseptillä, mutta tuoreesta lohesta. Näitä lisukkeita voisi kokeilla vaikkapa jääkellarin lohen kanssa.

Annoksessa oli siis paistettua lohta ja kampasimpukoita, herneohukaisia joiden päällä kylmäsavulohta ja viiriäisenmunia, porkkana-fenkolipyree ja vihreä hernevaahtokastike.



Herneohukaiset

1 muna
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
120 g jauhoja
100 g pakasteherneitä

kylmäsavulohta
viiriäisenmunia
ruohosipulia

Vatkaa muna kulhossa kevyesti vaahdoksi. Lisää maito, suola ja jauhot ja sekoita niin kauan että lettutaikina on tasaista ja paakutonta. Lisää jäiset pakasteherneet, sekoita ja jätä taikina lepäämään noin tunnin ajaksi.

Paista letut kuumalla lettupannulla niukassa voissa siten, että sekoitat taikinan pohjia myöten ja laitat pannulle 3-5 erillistä, ruokalusikallisen kokoista taikinakasaa. Taikina leviää pannulle tasaisiksi pikkuletuiksi ja herneet jäävät hiukan koholleen. Kun letut ovat hiukan ruskistuneet, käännä ne ja anna niiden saada hiukan väriä toisellekin puolelle.
Annoksesta tulee noin 30 pikkulettua.


Tarjoile kylmäsavulohen, keitettyjen viiriäisenmunien (keittoaika 2,5-3 min) ja ruohosipulisilpun kanssa. Herneohukaiset näillä lisäkkeillä ovat myös kivoja cocktailpaloja.


Porkkana-fenkolipyree

150 g porkkanaa
150 g fenkolia
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria

Leikkaa porkkanat ja fenkolit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna kasarissa voita ja ruokaöljyä ja freesaa kasvikset siinä. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja lisää kasariin kiehuvaa vettä kunnes kasvikset peittyvät. Keitä kasvikset kypsiksi, kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella pyreeksi.


Vihreä hernevaahtokastike

3 dl maitoa
150 g pakasteherneitä
1 rkl ruohosipulia
hiukan suolaa
valkopippuria

Laita kaikki ainekset kasariin ja kuumenna kiehumispisteeseen. Soseuta kastike sauvasekoittimella, jolloin samalla kastikkeen pinnalle muodostuu paksu, vihreä vaahto. Anna kastikkeen maustua vajaan tunnin ajan. Juuri ennen tarjoilua kuumenna kastike uudelleen, vaahdota ja lusikoi vaahto lautasannosten päälle.


Lohta ja kampasimpukkaa

jokaista ruokailijaa kohden annospala lohta ja 2 kampasimpukkaa
voita
suolaa
(valkopippuria)

Sulata kuumalla paistinpannulla voi ja paista lohenpalat kypsiksi nahkapuoli pannua kohden. Kun lohi on valmis, ota palat pois pannulta folion alle ja aseta hyvin kuivatut kampasimpukat kuumalle pannulle peräkkäin riviin. Paistoaika on noin minuutti kummaltakin puolelta. Kun ensimmäinen kampasimpukka on saanut väriä, käännä ne samassa järjestyksessä kuin laitoit ne pannulle. Näin jokainen kampasimpukka kypsyy yhtä kauan. Lopuksi mausta suolalla ja varovasti valkopippurilla.


Ei kommentteja: