perjantai 12. huhtikuuta 2013

Jotain paellan tapaista



Paellasta valmistaa kätevästi aterian pienelle komppanialle eli viidelle aikuiselle ja kahdelle pikkulapselle. Siis, jos on käytettävissä oikea paellapannu tai edes riittävän iso kattila ja kelvollinen liesi. Ja jos ei ole, pitää improvisoida - kuten me teimme. Ei tästä ihan aitoa espanjalaista tullut, mutta makua ei voi moittia. Nuoriso hoiti misaamisen, M reseptin alkupään kuullottamiset ja freesaamiset ja minä vastasin lopusta. Pikkuväelle paella tarjoiltiin tämän ohjeen mukaisesti ja aikuisille oli tarjolla lisämausteeksi tabascoa ja jalapeñoja. Olipa taas kiva katsella, miten kolmannen sukupolven gourmandit osasivat nauttia ruoasta: 1,5-vuotias ja melkein nelivuotias vetelivät hyvällä ruokahalulla chorizoa, paprikaa, simpukoita ja katkarapuja, ja lopulta vielä santsasivat toisen mokoman annoksen. Kun ateria valmistui, se näytti valtavalta saavilliselta ja olin ihan varma ettemme ikinä jaksa syödä siitä edes puolikasta, mutta loppujen lopuksi paellaa taisi jäädä vain yhden kevyen lounasannoksen verran.

Paella

3 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
2 keltasipulia
3 kevätsipulia
4 broilerin/kanan rintafileetä
300 g chorizomakkaraa
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
5 dl arborio-riisiä
1 tl kurkumaa
1/2 tl paprikajauhetta
2 dl valkoviiniä
7 dl kanalientä
300 g pakasteherneitä
400 g pakastettuja jättikatkaravunpyrstöjä
700 g äyriäislajitelma
1 iso sitruuna

Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Kuullota keltasipuleita ja valkosipuleita muutaman minuutin ajan. Leikkaa kana haarukkapaloiksi, paistele kypsäksi ja siirrä kulhoon odottamaan. Lisää kasariin kuutioitu chorizo ja paistele muutama minuutti. Lisää pieneksi pilkotut paprikat ja paista niitäkin vielä muutaman minuutin ajan.

Lisää riisi ja kuullota öljyssä käännellen pari minuuttia. Lisää kurkuma ja paprika ja sekoittele hetken aikaa. Lisää kasariin viini ja hämmentele, kunnes neste on haihtunut. Lisää kanaliemi, nosta hiukan lämpöä niin, että neste kiehuu. Alenna sitten lämpöä ja lisää kana paellaan. Laita kansi päälle ja anna riisin hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Lisää pakastekatkaravut, äyriäislajitelma ja herneet ja kääntele muutaman minuutin ajan, kunnes kaikki pakasteet ovat lämmenneet. Tarkista maku. Varaa tarjoilua varten sitruunalohkot jokaiselle syöjälle.


Ei kommentteja: