lauantai 6. huhtikuuta 2013

"Litistettyä nokikanaa" ja "aasialaista risottoa"



Ruoalla pitää aina olla nimi. Tälle aterialle oli vähän vaikea yrittää keksiä sopivan lyhyttä ja ytimekästä nimeä. Kana ei ole nokikanaa eikä risotto ole mitään oikeaa risottoa. Aasialaisuuskin on vähän niin ja näin. Sinne päin joka tapauksessa, ihan riittävästi, varmuuden vuoksi nimet kuitenkin lainausmerkeissä. Mutta maku, se oli pahuksen hyvä.


”Litistetty nokikana”

1 kana
curryjauhetta
sipuli-valkosipulijauhetta
suolaa
piripiriä

Halkaise kana ja levitä se litteäksi (tai anna lihakauppiaan tehdä se). Ammattilaisten tapa on halkaista kana selkärangan puolelta, jolloin rintafileet sekä niitä peittävä nahka pysyvät ehjinä. Tämäkin olisi pitänyt tehdä niin. Oikein litistettynä kana näyttää "ujolta" kun sen polvet (onko kanalla polvet?) kääntyvät toisiaan vasten. 
Mausta ja grillaa broileri hiiltyneen kypsäksi (halsterin välissä) hiiligrillissä.


”Aasialainen risotto”

0,5 dl ruokaöljyä
1 tl currya
hyppysellinen kanelia
1 salottisipuli
1 pieni purjo
2 kevätsipulia
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
130 g basmatiriisiä
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl ruokosokeria
2 rkl japanilaista soijakastiketta
pieni hyppysellinen piripirijauhetta
1 banaani soseutettuna
1 dl ihan pieneksi kuutioitua mangoa
2 rkl limettimehua
3 dl kookosmaitoa
silputtua lehtipersiljaa tai korianteria

Kuumenna öljy kasarissa ja lisää siihen curry ja kaneli. Hämmentele puolisen minuuttia ja lisää sen jälkeen inkivääri ja pieniksi silputut sipulit. Kuullota sipuleita ja inkivääriä miedolla lämmöllä pari minuuttia ja varo etteivät ne pala. Lisää riisit ja kuullota niitä kuumassa mausteöljyssä minuutin verran koko ajan sekoittaen. Lisää puolet vedestä ja kanaliemikuutio. Kun vesi alkaa olla imeytynyt riiseihin, lisää toinen 2 dl vettä, sokeri, soijakastike ja piripiri. Keitä kunnes riisit ovat lähes kypsiä. Lisää banaani, mangokuutiot, limettimehu ja kookosmaito ja anna kiehua kunnes seos on koostumukseltaan mahdollisimman lähellä hyvää risottoa. Lisää persilja vasta lautasella.




Ei kommentteja: