perjantai 5. huhtikuuta 2013

Uunissa paahdetut valkosipulit


Valkosipulin maku pehmenee, kun sen kypsentää uunissa. Kova ja vähän kitkeräkin valkosipulinkynsi muuttuu pehmeäksi ja lempeän makuiseksi, kun se on saanut osakseen sopivasti voita, hunajaa ja uunin lämpöä.


Uunissa kypsennetyt valkosipulit

valkosipuleita
jokaista sipulia kohden 1 rkl juoksevaa hunajaa ja 1,5 tl voita
hiukan suolaa
hiukan mustapippuria myllystä

Leikkaa valkosipuleista pois noin neljänneksen sipulin paksuinen ”lakki” siten että kaikki kynnet tulevat näkyviin. Asettele valkosipulit vierekkäin uunivuokaan, valuta päälle hunajaa ja nokare voita. Mausta varovasti suolalla ja paista ne 175 asteessa noin 1 – 1,5 tuntia kunnes kynnet alkavat olla pehmeitä ja pullahdella ulos kuoristaan.

Valkosipulit voi tarjoilla sellaisenaan liharuoan lisäkkeenä, ne voi säilöä tai niistä voi tehdä maustevoita.

Valkosipulit timjamiöljyssä

2-3 uunissa kypsennettyä valkosipulia
hiukan suolaa ja mustapippuria
1 timjaminoksa
oliiviöljyä

Purista kaikki valkosipulinkynnet ulos kuoristaan. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Laita kynnet lasitölkkiin, lisää timjaminoksa ja kaada päälle oliiviöljyä sen verran että kaikki kynnet peittyvät. Sulje kansi ja säilytä jääkaapissa.

Paahteinen valkosipulivoi

2 uunissa kypsennettyä valkosipulia
100 g huoneenlämpöistä voita
hyppysellinen suolaa
muita mausteita oman maun mukaan

Pehmitä voi, purista valkosipulinkynnet ulos kuoristaan ja murskaa ne haarukalla. Sekoita keskenään voi, valkosipulimurska ja suola. Muotoile voista tanko, kääri tanko tuorekelmun sisään ja laita jääkaappiin jähmettymään. Valkosipulivoi on sopivasti kovettunut ja käyttökelpoista noin tunnin kuluttua.

Tällä lautasella oli valkosipulin lisäksi hyvä pihvi, paistetut sipuliperunat ja tomaattia.

Ei kommentteja: