keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Chili con sorsa (+laktovegeversio Chili sin carne)



Eilisestä ateriasta jääneet sorsanrangat ruskistettiin pannulla, kypsennettiin ja otettiin kaikki liha talteen. Liemestä tuli kastikepohja seuraavaa linturuokaa varten ja lihoista tehtiin chili con sorsa. Joskus pitää hiukan joustaa periaatteista (siis että mausteet eivät saa peittää raaka-aineen omaa makua) ja irrotella eksoottisemmilla sekoituksilla. Yleensä chili con carne valmistetaan naudan jauhelihasta, mutta mikään ei estä käyttämästä jotain muutakin lihaa. Kypsennettyjen sorsien koivista ja rangoista irrotetut lihat toimivat erittäin hyvin tässä ruokalajissa, jossa mausteet ovat lihaa tärkeämpiä.

Chili con sorsa tarjoillaan keitetyn basmatiriisin sekä cheddarkastikkeen ja creme fraiche –kastikkeen kera.



Ilman lihaa ja voita sorsakastikkeen resepti käy maukkaasta laktovegeannoksesta, chili sin carnesta.



Sorsa
esivalmistelut
2 sorsaa joista on irrotettu rintafileet
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
puolikas sipuli
yksi porkkana
pieni pala juuriselleriä
20 mustapippuria
2 laakerinlehteä
3 pientä linnunsilmächiliä
kiehuvaa vettä

Kuumenna voi ja öljy uuninkestävässä kasarissa, ruskista siivet ja koivet erikseen sekä rangat erikseen. Siirrä linnut odottelemaan leikkuulaudalle. Freesaa samassa rasvassa lohkoiksi leikattu sipuli, selleri pieninä paloina ja viipaloitu porkkana. Lisää mustapippurit, laakerinlehdet ja linnunsilmächilit. Nosta linnut näiden päälle ja peitä kaikki kiehuvalla vedellä. Laita kasari uuniin 100 asteeseen, kansi kiinni ja kypsennä lintuja yön yli kunnes liha irtoaa luista lähes itsekseen. Jäähdytä ja perkaa kypsät linnut huolella. Ole tosi tarkka perkaamisessa, sillä sorsassa on joitain ihan neulanohuita luita. Rangoista, siivistä ja koivista pitäisi irrota vähän yli 200 grammaa lihaa. (Siivilöi ja keitä lientä kokoon sen verran että saat noin puoli litraa riistalientä jonka voit pakastaa vastaista käyttöä varten.)

Valmista kastikkeet ennen kuin jatkat chili con sorsan valmistusta.



Cheddarkastike

1 dl kuohukermaa
100 g raastettua cheddarjuustoa
0,25 tl juustokuminaa
0,25 tl paprikajauhetta
sipulijauhetta
valkosipulijauhetta
ripaus cayennea

Tämän kastikkeen cheddarin pitää ehdottomasti olla oikeaa 100% cheddaria, ei mitään yksittäispakattua sulatejuustoa jossa on vain noin 25% cheddaria ja 75% erilaisia apu-, lisä- ja täyteaineita.
Kuumenna kerma ja raastettu cheddar kattilassa koko ajan sekoittaen niin että juusto sulaa kuuman kerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele silloin tällöin kastikkeen jäähtyessä.


Creme fraiche kastike

150 g creme fraichea
0,5 tl kuivattua oreganoa
2 rkl tuoretta silputtua lehtipersiljaa
hiukan valkosipulijauhetta
hiukan paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna kastikkeen makuuntua jääkaapissa tunnin ajan.


Chili con sorsa

1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli pieninä kuutioina
2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
2 tuoretta chiliä (voimakkuus maun mukaan) silputtuna
1 tl juustokuminaa
200 g tomaattimurskaa
70 g tomaattisosetta (pikkupurkki)
1 rkl fariinisokeria
0,5 tl paprikajauhetta
200-250 g ylikypsää sorsanlihaa
2 rkl limettimehua
280 g kidneypapuja (tölkki)
0,5 tl oreganoa
10 tippaa tabascoa
mustapippuria
(suolaa)
tarjoiluun silputtua lehtipersiljaa

Kuumenna kasarissa voi ja ruokaöljy ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää juustokumina, tomaattimurska, tomaattisose, fariinisokeri ja paprikajauhe, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää sorsanlihat, limettimehu, valutetut kidneypavut ja oregano ja keittele sekoitellen miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Mausta tabascolla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin ja reseptin kastikkeiden kanssa. Ripottele lautasella annoksen päälle lehtipersiljaa.



Ei kommentteja: