lauantai 4. toukokuuta 2013

PPPP = possunposkiparsapastaa



PPPP = possunposkiparsapastaa
Ja jotta ruoan nimessä olisi vähintään riittävästi p-kirjaimia, possu oli ”porco pretoa” eli mustaa possua, pasta maustettu peperoncinilla ja lisäkkeenä parmesaaniraastetta sekä paistettuja punaisia tomaatinpuolikkaita.

Alun perin meidän piti laittaa ruoaksi possunposkia, parsaa ja hollandaisekastiketta kahdelle. Ostettiin Hietalahden kauppahallin ”Nice to meat Helsinki” –kauppiaalta ranskalaisen mustan possun poskia. Ne esikypsennettiin uunissa yön yli 100 asteessa sipulilla, porkkanalla. valkosipulilla. suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä. Aamulla huomattiin että ostettaessa 400 grammaa painaneet possunposket olivat kutistuneet esikypsennyksessä 240 grammaan ja haudutusliemessä oli aivan mahtava lihaliemen väri ja aromi. Kun posket lämmittää nopeasti erittäin kuumalla pannulla parsan ja kastikkeen kaveriksi ja tarjoilee lisänä tomaatticonfitia, niin siinä on loistava kahden hengen päivällinen. Vaan kun yllätysvieras ilmoitti tulostaan, menu meni uusiksi ja yhtäkkiä löytyi käyttöä viime vuonna joululahjaksi saadulle peperoncinipastalle, ”La Campofilone”n valmistamalle fettuccine al peperoncinolle. Täytyykin muistaa lahjan antajalta kysellä, mistä tätä erinomaista pastaa saisi ostaa lisää. Mausteena käytetty peperoncini oli juuri sopivan vahvaa antamaan koko aterialle makua ja terävyyttä. Voisinpa jopa väittää että tämä oli lopulta parempi ja maukkaampi ateria kuin se mitä ensin suunnittelimme.

Ohjeen mustan possun liha on korvattavissa ylikypsällä naudanlihalla (lapa, niska, rinta) ja peperoncinipasta tavallisella nauhapastalla, kunhan kypsään pastaan jauhaa lisäksi chiliä mausteeksi.


Possunposkiparsapastaa

240-250 g ylikypsää (mustan) possun lihaa
1 nippu vihreää parsaa
250 g peperoncinilla maustettua kapeaa nauhapastaa
2 dl uunissa puolikuivattuja tomaatteja
1 dl parmesaaniraastetta
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
ripaus suolaa

Kuori parsat ja keitä niitä suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä noin 12 minuuttia. Parsan pitää olla hiukan hampaissa rouskuvan rapeaa, mutta ei raakaa. Leikkaa keitetyt parsat parin sentin palasiksi ja laita jääveteen odottamaan. Säästä parsojen keitinvesi (lisäsin siihen myös possunposkien mausteliemen). Revi ylikypsä liha säikeiksi, kuumenna kattilassa öljy ja voi ja lämmitä siinä liha, parsanpalat ja tomaatit. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan parsa-mausteliemessä ja sekoita kypsä, valutettu pasta muiden ainesten joukkoon. Mausta lautasella parmesaanilla (ja suolalla jos on tarvis).

4 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

no tässähän on kyllä kaikki mun elämässä rakastamat asiat kohdallaan :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei ollut valittamista yllätysvieraallakaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi nam! Pastaa, possua ja kaikkea muuta herkullista. Pastaa voisin helposti syödä vaikka päivittäin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Tällä lautasella maku on kaiken lisäksi vielä enemmän kuin osiensa summa :)