maanantai 17. kesäkuuta 2013

Aprikoosi-rosmariiniclafoutis



Viikon hedelmä 25/52 :   aprikoosi


Nukkapintainen, keltaisen ja oranssinpunertava aprikoosi on sukua luumulle ja mantelille. Kypsä aprikoosi on kirpeä, makea ja mehukas eikä kestä kovin pitkää säilytystä. Aprikooseja myydäänkin usein kuivattuina tai sokeriliemeen säilöttyinä. Halvemmat marsipaanit (ns kaulintamassat) valmistetaan mantelin sijasta jauhetuista aprikoosin- ja persikankivistä. Kuivatut aprikoosit sisältävät paljon ravintokuitua.

Clafoutis on ranskalainen jälkiruoka, joka on kotoisin Limousinen alueelta. Se on eräänlainen pannukakku, jonka sisään on paistettu kirsikoita tai muita marjoja/hedelmiä. Clafoutis tarjoillaan haaleana tomusokerilla puuteroituna. Oikeastaan tätä aprikoosesta valmistettua versiota pitäisi kutsua nimellä flaugnarde, sillä nimi clafoutis on varattu mustakirsikoille. Oikeat puristit eivät poista edes kirsikankiviä ennen paistamista. Clafoutis on kuitenkin se tunnetumpi nimi tämäntapaiselle jälkiruokapaistokselle. (edit. oikean kirsikkaclafoutiksen resepti löytyy täältä )


Aprikoosi-rosmariiniclafoutis (flaugnarde)

2 dl maitoa
pari pientä tuoretta rosmariininoksaa
100 g creme fraichea
ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
10-12 aprikoosia

voita vuoan voitelemiseen
tomusokeria


Kaada maito kattilaan ja lisää siihen rosmariininoksat. Lämmitä maito kiehumispisteeseen ja ota sen jälkeen heti pois liedeltä jäähtymään. Vatkaa maidon joukkoon suola, sokeri ja creme fraiche. Kun seos on kokonaan jäähtynyt ja rosmariini luovuttanut makuaan, siivilöi seos toiseen astiaan.

Mittaa kulhoon jauhot, tee kuoppa jauhojen keskelle ja riko siihen kananmunat. Vatkaa ja lisää joukkoon maustettu maito vähän kerrallaan kunnes clafoutistaikina on tasaista.


Huuhtele ja halkaise aprikoosit ja poista kivet. Leikkaa aprikoosit neljään osaan. Voitele uunivuoka ja asettele hedelmänpalat vuoan pohjalle. Kauho taikina aprikoosien päälle ja väliin varovasti vähän kerrallaan etteivät hedelmät ala kellua taikinan pinnalla. Kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa noin 1 tunti.


Kun clafoutis on jäähtynyt, mutta vielä hiukan lämmin, ripottele pinnalle siivilän läpi tomusokeria ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Clafoutis on niiiin hyvää. Me olemme tehneet sitä ainakin luumuista, karpaloista, viinimarjoista ja tyrnistä, yleensä niin, että puolet on syöty jälkkärina ja puolet seuraavan päivän aamupalalla. Voisikin joskun kokeilla, vaikuttaako tuo maidon lämmittäminen makuun, meidän ohjeessamme ainekset vain sekoitetaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Se vaikuttaa sen verran että rosmariinista uuttuu makua maitoon. Mitään muuta virkaa lämmittämisellä ei tässä ole tarkoitus olla :)

suolaajahunajaa kirjoitti...

Clafoutis on ollut ikuisesti to-do-listalla - suunnitelmissa on tosin tehdä se epäpuritaanisesti jostain muusta kuin kirsikoista. Aprikoosit ovat todella kiva idea.

PS Kommentoimaan pääsee nyt vain tiettyjen alustojen kautta. Kannattaa ehkä lisätä myös muut identifiointivaihtoehdot. On monet kerrat pitänyt kommentoida kivoja ohjeitasi, mutta kommentointi ei ole onnistunut

Tuplaespresso kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan :)
Aprikooseista, päivän heräteostoksesta, tuli todella hyvä ranskalainen pannukakku ja rosmariini sopi siihen kuin nenä päähän.

Korjasin kommenttilaatikon asetuksia. Toivottavasti nyt pääset sinne tarvittaessa helpommin :)