keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Retrottaako? Katkarapuja 70-luvun tapaan



Katkarapukastike vie suoraan 1970-luvulle, jolloin katkaravut olivat suomalaisessa ruokapöydässä uutta ja ihmeellistä, huippumuodikasta ruokaa. Katkarapuja tarjoiltiin illanistujaisten ateriana askarreltavaksi jokirapujen tapaan, niillä päällystettiin sen ajan toinen uusi trendiruoka, pizza, ja niitä haudutettiin mausteisessa kastikkeessa riisin kanssa tarjottavaksi.

Tämä resepti lienee alkujaan poimittu jostain lehdestä kauan, kauan sitten. Nyt teki mieli laittaa jotain hyvää katkaravuista ja muistin tämän. Kun en löytänyt arkistoistani ohjetta kirjallisena, varmistin vielä aineet soittamalla tyttärelleni. Sielläkin kokataan (tällä edelleen hyvällä reseptillä) klassikkoruokaa jo kolmannelle sukupolvelle.


Curry-omena-katkarapukastike

1 rkl voita
1 kookas omena (ei hapan lajike)
1 iso sipuli
1 tl currya
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
1 rkl ketsuppia
suolaa
valkopippuria myllystä
1 pussi (300 g) pakastekatkarapuja
iso kourallinen lehtipersiljaa silputtuna (tämän vuosikymmenen parannus reseptiin)

Kuori omena, poista siemenkota ja pilko pieniksi kuutioiksi, samoin kuin sipuli. Sulata pannulla voita ja lisää sinne sipulikuutiot. Kuullottele hetki, mausta suolalla ja lisää omenakuutiot. Kuullota hetkinen, lisää curryjauhe ja sekoittele. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden kypsyä. Lisää vielä nokare voita jos tuntuu tarpeelliselta. Lisää kerma, sekoita ja anna kiehua.

Sulata katkaravut, valuta ne ja puristele vielä nyrkissä niistä liika neste pois. Kun kastike on kypsynyt, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lopuksi lisää joukkoon katkaravut. Älä anna enää kiehua, vaan ota pois levyltä ja sekoita katkaravut sekä ketsuppi sipulin ja omenan joukkoon. Ei liikaa ketsuppia, vain vähän. Se antaa mukavasti lisäväriä kastikkeeseen. Katkaravut lämpiävät kastikkeen joukossa. Jos niitä keittää, ne muuttuvat sitkeiksi. Lisää viimeksi lehtipersilja.

Tarjoile riisin tai pastan kanssa. Maistuu pikkusuolaisena iltapalana tai pääruokana. Hyvää myös paahtoleivän kanssa tai lämpimän patongin täytteenä.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ensimmäisen kerran, kun tutustuin katkarapuihin, ne olivat pakatut korkeisiin kapeisiin lasipurkkeihin suolaliemessä. Mahtaakohan niitä vielä olla sellaisissa? :)

Jonna kirjoitti...

Nämä kolmen sukupolven perintöreseptit ovat aina erityisiä. Minullakin on monenmonta perintöreseptiä, jotka tehdään aina samalla tavalla.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka
Olen jossain isommassa marketissa (CM, Stocka) nähnyt suolaliemeen säilöttyjä katkarapuja. Tavaran kierto pitää silloin olla aika hyvä ettei tule hävikkiä. Pakastekatkikset säilyvät pidempään :)

@ Jonna
Niinpä :) Toivottavasti nämä (mini)juniorikokit aikanaan välittävät parhaat reseptit sitten taas eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.