maanantai 25. marraskuuta 2013

Guava, harvoin nähty Suomessa




Viikon hedelmä 47/52:  Guava

Jos ihan sattumalta jossain suomalaisen ruokakaupan hedelmätiskillä joskus sattuisi olemaan jotain tämän näköisiä palluroita, hedelmän nimi on guava. Päältä keltainen, punainen tai vihreä, sisältä punertava tai kellertävä. "Hyvät" tuntomerkit, eikös... Tässäkin kuvassa on kolmea erilaista lajiketta guavaa, joista kaikkein pienintä en olisi guavaksi tunnistanut, ellei torikauppiaalla olisi sen kohdalla ollut kylttiä goiaba. Ovat siis tuliaiseni Portugalin visiitiltä.

Etsiskelin tietoja siitä miten tämän hedelmän makua kuvaillaan, mutta en tullut juuri hullua hurskaammaksi. Yksi kuvaili makua tomaattimaiseksi, toisen mielestä se maistui hedelmäsalaatilta, kolmas tyytyi toteamaan maun olevan samanaikaisesti makea ja hapan. Hmmmm…  Minun suuni löytää guavasta raparperia, passionhedelmää sekä mansikkaa ja jääkaappikylmänä maku on hiukan erilainen kuin huoneenlämpöisenä. Purutuntuma on vähän samantapainen kuin avokadossa, mutta hedelmä on täynnä siemeniä jotka ovat hiukan suurempia kuin vadelmassa ja todella kivikovia. Vaikka siemenet kuulemma ovat ihan syötäviä, mieluummin soseutan hedelmät ja puserran soseen siivilän läpi kuin vahingossa puraisen näitä soramurusia.

Mihin guavaa sitten voisi käyttää. Suomalaisessa wikipediassa on oli tätä reseptiä kirjoitettaessa hauska maininta ”Guavaa käytetään lumimunassa”. Sen sijaan lumimunaa ei määritellä millään tavalla - ikään kuin tämä australialaisravintola Quayn vähintäänkin originelli jälkiruokaerikoisuus olisi meille kaikille yhtä tuttu kuin jokin wieninleike tai pavlova! Jotain pientä rajaa tuollaisen kaikki snobismin rajat ylittävän nippelitiedon kanssa, kiitos ;) 

Guava on hyvä sellaisenaan syötäväksi, mutta sitä voi käyttää myös monipuolisesti ruoanlaitossa. Minä soseutin nämä hedelmät ja tein guavajäätelöä sekä guavamarinoituja broilerin koipinuijia. Jäätelössä guavan maku tuli erityisen hyvin esille, mutta pääruoassa se ei ihan jaksanut riittävästi nousta marinadin muiden ainesten yläpuolelle, joskin oli sekin ”ihan hyvää”.



Guava chicken

6 broilerin koipinuijaa
2 dl guavaa soseena
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sweet chili kastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi pieninä paloina
1 tl hienoksi leikattua tuoretta inkivääriä
1 rkl seesaminsiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
hiukan suolaa ja valkopippuria

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada marinadi muovipussiin broilerin koipinuijien kanssa. Anna marinoitua jääkaapissa noin vuorokauden ajan.

Asettele koipinuijat uunivuokaan ja kaada marinadi niiden päälle. Kypsennä uunissa ensin 200 asteessa noin puoli tuntia ja sen jälkeen 90-100 asteessa neljä tuntia. Valele koipinuijia paiston aikana marinadilla. Koipien kanssa maistuu vihreä salaatti ja jasmiiniriisi.





Guavajäätelö

2 munankeltuaista
3/4 dl sokeria
3/4 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
3-4 kuivattua salvianlehteä
1 dl glukoosisiirappia

2 dl guavasosetta
2 rkl limettimehua

Valmista ensin guavasose. Kuori guavat, soseuta ne ja painele sose siivilän läpi. Lisää guavasoseeseen limettimehu ja sekoita hyvin.

Kaada kattilaan maito, kerma, glukoosisiirappi sekä salvianlehdet ja kiehauta seos. Anna seoksen jäähtyä noin puoli tuntia jotta se saa hiukan makua salvianlehdistä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä kermaseos uudelleen kiehumispisteeseen, poimi pois salvianlehdet ja vatkaa se keltuais-sokeriseoksen joukkoon. Lisää viimeksi guavasose hyvin sekoittaen ja anna jäätelömassan jäähtyä jääkaapissa.

Laita massa jäätelökoneeseen jääkaappikylmänä ja valmista jäätelö koneen ohjeen mukaisesti. Tämän guavajäätelön päällä on rouhittuja suolapähkinöitä sekä hillottuja limetinkuoria. Niin, ja voi tämän tehdä ilman sitä salviaakin, mutta se antoi ihan kivan uuden makuvivahteen.



2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Saiskohan tätä säilykkeenä? En ole koskaan maistanut, liekö edes nähnyt guavaa. Ja jos olen, niin en ole rekisteröinyt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Voi olla, että löytyisi ehkä samasta paikasta missä myydään mm säilöttyä taskuravunlihaa, pakastettuja sammakonkoipia, longaaneja sokeriliemessä tai wontonkuoria - eli Viivoanista tai Orientalmarketista. Pitää ihan käydä katsomassa.