keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Karhunvatukkaa salaattiin ja jälkiruokaan




Viikon hedelmä 48/52 :   karhunvatukka

Vadelman sukulainen karhunvatukka on erittäin aromikas marja. Köynnöstävä pensas tuottaa mustia marjan näköisiä hedelmystöjä, jotka koostuvat useista yhteen kasvaneista luumarjoista, ja jotka ovat raakana punertavia. Karhunvatukka sisältää paljon ravintokuituja, C- ja K-vitamiinia sekä antioksidantteja, kuten tanniineja ja antosyaaneja. Tämä marja ei ole sama kuin boysenmarja, vaikka ovatkin toisilleen sukua ja keskenään hiukan samannäköisiä.




Karhunvatukasta tulee mm erinomaista hilloa, mutta nyt karhunvatukka pääsee maustamaan nopeasti ja helposti valmistettavaa lounassalaattia. Kevyttä ruokaa näin joulukuun alkuun, koskapa loppukuusta sitten taas ruokailut menee övereiksi kun pitää maistaa kaikkia jouluherkkuja.



Karhunvatukka-vuohenjuustosalaatti
(määrät yhtä annosta kohden)

kastike
1 rkl rypsiöljyä
0,5 rkl hunajaa
0,5 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
salaatti
muutama kourallinen salaattisekoitusta
50 g vuohenjuustoa
1 kevätsipuli tai pätkä purjoa
2 dl karkeasti raastettua juuriselleriä
50 g karhunvatukoita

Sekoita ensin salaatinkastike ja jätä se maustumaan. Pilko ainekset ja rakenna niistä salaattiannos (jos olisi ollut saksanpähkinöitä, olisin lisännyt tähän niitäkin). Valuta kastike salaatin päälle ja nauti heti.




Ja minkä salaatissa kaloreista voittaa, sen saa hukattua jälkiruokaan ja taas on energiansaanti tasapainossa:

Karhunvatukkarahka
(6 annosta)

150 g karhunvatukoita
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
65 g valkosuklaata

Pilko valkosuklaa veitsellä ihan pieniksi muruiksi. Ota erikseen annosten koristelua varten 15 g suklaamuruja sekä 6 kpl karhunvatukoita.

Laita loput karhunvatukat kulhoon ja murskaa ne kevyesti haarukalla. Lisää maitorahka ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma ja sokeri tanakaksi vaahdoksi ja sekoita se rahka-marjaseokseen. Lisää lopuksi 50 g valkosuklaamuruja ja sekoita hyvin.

Annostele pieniin jälkiruokamaljoihin ja koristele karhunvatukalla sekä valkosuklaamuruilla. Heti valmistamisen jälkeen rahkaseoksen väri on vielä hyvin vaalea, mutta jos sekoittaa jälkiruoan muutamia tunteja ennen tarjoilua, karhunvatukat värjäävät rahkan vaalean mustikansinertäväksi.


3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Meillä kasvaa vähän siperialaista karhunvatukkaa. Säilöön asti marjoja ei ole vielä riittänyt, mutta jonkun verran kuitenkin on aina maisteltavaa tullut. Salaatille antavatkin kivasti näköä.:)

Anonyymi kirjoitti...

Karhunvatukat ovat ihania, kasvaisipa niitä kotipuskissakin metsävattujen seassa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Aika harvinainen näky nämä ovat ruokakaupan hyllylläkin :)