maanantai 27. tammikuuta 2014

Madepihvit ja keitetyt juurestikut





Oli siellä Erikssonilla toinenkin komea made. Sen päästä, ruodoista ja vatsaliepeistä keitettiin madeliemi vastaisen varalle pakastimeen edellisen madereseptin mukaisesti ja fileet leivitettiin ja paistettiin pannulla. Viime päivien pakkasilla jäät ovat vahvistuneet eteläisimmässäkin Suomessa ja tästä saattaa tulla vielä ihan kelvollinen madevuosi, vaikka tammikuun alussa näyttikin vähän huonolta.



Madepihvit ja valkoinen kylmä kastike

madepihvit
1 isohko made fileoituna
(selkäfileet ja vatsafileet erikseen ja leikattuina puoliksi)
vehnäjauhoa
2 kananmunaa
panko korppujauhoa
suolaa
valkopippuria
voita
rypsiöljyä

kastike
200 g creme fraichea
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl seesamiöljyä
1 tl (thai) kalakastiketta
1 tl limettimehua
1 tl ruokokidesokeria
2 kevätsipulia
0,5 tl Santamarian Wasabi & Sesami maustetta
ripaus cayennepippuria
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin kastike maustumaan. Kuori ja pilko oikein pieniksi paloiksi inkivääri ja valkosipulinkynsi. Sekoita ne creme fraichen joukkoon. Lisää seesamiöljy, kalakastike, limetimehu sekä ruokosokeri ja sekoita hyvin. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Mausta Wasabi & Sesamilla, cayennella sekä suolalla ja mustapippurilla sen mukaan, paljon tai vähän, mistä oma makusi tykkää.

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot, yhdelle kevyesti vatkatut munat ja yhdelle suolalla sekä valkopippurilla maustettu korppujauho. Mausta kalanpalat ensin suolalla ja valkopippurilla. Kieritä kalat sen jälkeen ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Kypsennä kala paistinpannulla 50/50 voin ja rypsiöljyn seoksessa.




Keitetyt juurestikut

2 porkkanaa
1 iso juuripersilja
3 perunaa
pala bataattia

Leikkaa juurekset ranskanperunan kokoisiksi tikuiksi ja keitä ne suolatussa vedessä. Näillä kaikilla on hiukan erilainen kypsymisaika, joten:
Laita ensin kiehumaan porkkanat, siitä 3 minuutin kuluttua juuripersiljat ja siitä 5 minuutin kuluttua perunat ja bataatit, joita keitetään vielä sen aikaa (2-3 minuuttia), että kaikki juurekset ovat kypsät. Jos juurekset ehtivät jäähtyä ennen tarjoilua, ne voi lämmittää paistinpannulla.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kateudesta vihreänä katselen näitä kalakuvia. Ollapa tuollainen kalakauppias.
En vaan kykene luopumaan periaatteestani, että kaksi päivää vanhempaa fisua ei osteta (jos ei ole kovin eksoottisesta otuksesta kyse), joten usein joudun vain vinkumaan kalatiskin äärellä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Helsinkiläisillä on hyvin asiat, kiitos hallikauppiaiden. On ihan käsittämätöntä, miten ja minkälaista kalaa tässä maassa muuten myydään. Suomen sisävesien pinta-ala on 33350 km2 ja merialueita 52496 km2. Silti 70% suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta ja sen vähäisenkin kotimaisen kalan pitää kiertää kaiken maailman keskusvarastojen kautta ennen kuin se sitten vasta parin päivän ikäisenä pääsee myyntitiskiin... Jurps!!!