perjantai 21. maaliskuuta 2014

Keväisen vihreä parsakeitto




Parsa on kevään ihanin kasvis. Aina parempi, jos jostain saa kotimaista parsaa, mutta näin maaliskuussa on vielä tyytyminen perulaiseen vihreään kimppuun.

Viikon kasvis  12/52 :   Parsa 








Parsa on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Kaiken lisäksi siinä on energiaa vain vaivaiset  65 kCal/100g. Kuluttajan keittiöön ehdittyään parsa on yleensä juurestaan hiukan kuivunut. Sitä ei kannata leikata, vaan taittaa mahdollisimman juuresta. Kun parsan taittaa käsin, se napsahtaa poikki oikeasta paikasta ihan itsekseen, jolloin siitä ei tule leikatuksi liikaa eikä liian vähän. Tässä blogissa on aiemmin valmistettu parsasta mm kohokasta, parsa-pekonipiirakkaa, parsa carbonaraa sekä rapeita parsatikkuja jogurttidipin kanssa. Tällä kertaa on vuorossa todellinen klassikko, vihreä parsakeitto. Ja mikä parasta, vihreä parsakeitto on yksi helpoimpia keittoja valmistaa.

Tämä keitto sopisi vaikka jonkin pääsiäispyhän alkuruoaksi, kevään vihreää parsaa, pääsiäiseen oleellisesti liittyvät kananmunat, hiukan crème fraichea ja koska virallinen paastonaika päättyy, koristeeksi pieni ruusuke ilmakuivattua kinkkua. Ihan lähiaikoina jossain ravintolassa, en yhtään muista missä tai kuka asiasta kertoi, parsa-annoksessa oli lisänä pistaasipähkinöitä. Varastin hyvältä kuulostavan idean tähän viimeistelemällä soppalautaset pistaasirouheella ja sepä toimikin aivan upeasti. Oli kerrassaan piste i:n päällä. Kiitos idean keksineelle keittiömestarille, kuka hän sitten onkaan.




Vihreä parsakeitto
(kahdelle)

1 nippu vihreää parsaa (12-15 parsatankoa)
1 keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
5 dl kanalientä (tai kasvis-/parsalientä)
2 rkl kermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl crème fraichea
ilmakuivattua kinkkua paperinohuina viipaleina
1 rkl kevyesti rouhittuja pistaasipähkinöitä

Huuhtele parsat. Taita parsojen juuresta kuivunut osa pois ja leikkaa parsat noin sentin viipaleiksi, mutta jätä parsojen nuput erikseen kokonaisiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipulikuutiot. Lisää pilkotut parsanvarret ja kääntele niitä öljyssä parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja keitä kunnes parsapalat tuntuvat pehmeiltä eli 5-7 minuuttia. (Höyrytä samanaikaisesti kattilassa parsannuput pehmeiksi siivilässä, mutta varo ylikypsentämästä niitä. Parsannuput tarvitaan koristeeksi lautasille.) Lisää parsakeittoon kerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos haluat oikein hienon parsakeiton, paseeraa se siivilän läpi.

Laita lautaselle uppomuna, kaada parsakeitto sen ympärille niin että muna jää vielä näkyviin ja tiputtele parsakeittoon muutamia raitoja crème fraichea.  Koristele annos parsannupuilla, ilmakuivatulla kinkulla sekä pistaasirouheella.



Uppomunat paketissa

2 kananmunaa, koko L
tuorekelmua
ruokaöljyä
narua

Leikkaa tuorekelmusta kaksi isoa neliön muotoista kappaletta ja vuoraa niillä kaksi pientä vuokaa. Sivele tuorekelmu kevyesti ruokaöljyllä. << Tämä on se kohta reseptissä, joka yleensä (tarkoituksella?) jätetään mainitsematta, mutta joka on ehdottoman tarpeellista jos aikoo saada uppomunan ehjänä irti tuorekelmusta. Ripottele öljyn päälle hitunen suolaa ja valkopippuria. Riko tuorekelmun päälle kumpaankin vuokaan yksi muna (koko L), nosta tuorekelmun helmat ylös, kierrä ne  tiukalle rullalle ja kiinnitä vielä varmuuden vuoksi narulla ettei paketti vahingossa aukea keitettäessä.


Kypsennä uppomunia hiljalleen poreilevassa vedessä noin 4 minuuttia, jolloin valkuainen on sopivasti kovettunut, mutta keltuainen valuva. Nosta munapaketit keitinvedestä jäähtymään kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa ja keltuainen pysyy valuvana. Pura kelmupaketti varovasti ettei valkuainen rikkoudu.



2 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Tuo munien kypsentäminen kelmussa onkin ovela juttu. ;) Pitää pistää mielen!

Tuplaespresso kirjoitti...

Pari kertaa piti kokeilla ennen kuin sain sen onnistumaan, mutta öljyäminen on ihan must. Muuten valkuainen takertuu kiinni muovikelmuun.