lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kukkakaali & HKBlöö tempura




Kukkakaalia on kokattu pääraaka-aineena tässä blogissa muutamia kertoja ennenkin, sienigratinoituna, uunissa yhdessä lohen kanssa, kukkakaalipihveinä, keittona ym. Kukkakaalista tulee hyvää myös friteerattuna. Intialaiset gobi pakorat ovat kukkakaalin kukintoja, jotka on kastettu friteeraustaikinaan ja sen jälkeen upotettu kuumaan öljyyn. Kukkakaalin kanssa friteerattiin HK:n sinistä, joka olikin ihan loistava makupari kukkakaalille. 

Viikon kasvis  09/52:  kukkakaali


HKblöö reseptin idea löytyi Sinisen lenkin 50-vuotiskirjasta. Risto Mikkolan reseptin dippikastike päätyi pöytään kutakuinkin sellaisenaan, mutta tempurataikinaa muokkasin sen verran että se toimi sekä makkaran että kukkakaalin kanssa. Toki kukkakaali on paljon terveellisempää raakana kuin friteerattuna, mutta tällainen kokeilu nyt tällä kertaa.



Persilja-piparjuuridippi (Risto Mikkolan resepti friteeratulle makkaralle)

1 dl rypsiöljyä
1 dl persiljaa hienonnettuna
120 g smetanaa
100 g crème fraichea
puoli tuubia (20-22 g) piparjuuritahnaa (Felix)
suolaa
mustapippuria
0,5 tl sokeria

Laita rypsiöljy ja persilja tehosekoittimeen ja aja vihreäksi öljyksi, Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vatkaa vaahdoksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua.



Kukkakaalitempura / HKBlöö tempura

friteeraustaikina
2 dl vehnäjauhoa
0,5 dl maissijauhoa
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl currya
0,5 tl korianteria
0,5 tl jeeraa
100 g crème fraichea
1 muna
hiilihapotettua (kivennäis)vettä
mustapippuria myllystä
pastarossa -maustesekoitusta (Santa Maria) myllystä

1 kukkakaali
1 HK sininen
hiukan vehnäjauhoa
1 l rypsiöljyä


Tee ensin taikina. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää crème fraiche sekä kananmuna. Sekoita hyvin. Lisää hiilihapotettua vettä sen verran, että taikinasta tulee notkea, paksua kastiketta muistuttava seos. Tarkista vielä maku ja lisää mausteita jos on tarpeen. Jätä friteeraustaikina jääkaappiin odottamaan noin tunnin ajaksi.

Poista kukkakaalista lehdet ja leikkaa kukinnot irti isohkoina paloina. Poista makkaroiden kuori ja leikkaa makkarat vinottain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Jauhota makkarasiivut kevyesti.


Kuumenna rypsiöljy kattilassa 175 –asteiseksi. Upota kukkakaalin kukinnot ensin friteeraustaikinaan, sieltä kuumaan öljyyn ja kypsennä rapeiksi ja kullanruskeiksi. Kasta jauhotetut makkarasiivut friteeraustaikinaan ja kypsennä öljyssä rapeiksi ja kullanruskeiksi.  

Yritä pitää öljyn lämpötila koko ajan 170-180 asteessa jotta pinnasta tulee rapea. Jos öljy on liian haaleaa, se imeytyy friteeraustaikinaan ja jättää uppopaistetun ruoan pelkästään rasvaiseksi ja epämiellyttävän veteläksi..


Ei kommentteja: