sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Toast Skagen



Toast Skagen on tanskalaisen kaupungin mukaan nimetty leipä, jossa pääraaka-aineena on perinteisesti katkarapu. Skagen on kalasatama Jyllannin niemimaan kärjessä, ja  Skagerrakin sekä Pohjanmeren kalastajien tukikohta. Siellä tuoreet katkaravut ovat tuttu näky. Tämän skandinaaviklassikon kehitti ruotsalainen keittiömestari Tore Wretman. Hän oli yksi Ruotsin Gastronomisen Akatemian perustajista ja hän jalosti ruotsalaista keittotaitoa innottajanaan oma ranskalainen gastronominen koulutuksensa ja suuri kiinnostus ruotsalaiseen husmanskostiin.

Nykyisin katkaravun sijasta tai kanssa käytetään myös jokiravun pyrstöjä. Tämä resepti on jälleen kerran oma versioni klassikkoaiheesta.
 

 

Toast Skagen

600 g             katkarapuja suolaliemessä (nettopaino)
½ -1              pieni punasipuli silputtuna
1 dl                hienonnettua tilliä
1 dl                hienonnettua ruohosipulia
1                    kovaksi keitetty kananmuna hienonnettuna
muutama kierros valkopippuria myllystä
hyppysellinen cayennepippuria
tarvittaessa hienoa merisuolaa
3 rkl               majoneesia
3 rkl               crème fraichea
1 tl                 sitruunamehua
                      muikunmätiä koristeluun
                                    
Valuta katkaravut siivilässä ja puristele vielä kuivaksi. Hienonna niitä karkeasti. Voit jättää muutaman kokonaisen koristeeksi. Yhdistä kulhossa katkaravut, hienonnettu kananmuna, tilli, ruohosipuli ja sipuli. Mausta valkopippurilla ja cayennepippurilla. Sekoita joukkoon crème fraiche, majoneesi ja sitruunamehu. Anna makujen tasaantua jääkaapissa ja lisää tilliä jos on tarpeen. Tilleissä on valtavasti makueroja riippuen vuodenajasta ja tillin kasvupaikasta. Ruukkutillissä on yleensä enemmän näköä kuin makua. Tarjoile paahdetun leipäviipaleen (tai saaristolaisleivän) päällä ja koristele muikun- tai siianmädillä, kokonaisilla katkaravuilla, sitruunanpalasella ja tillillä.


3 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Jes! Jos lempiruokaa kysytään, niin skagenröra on vastaus jo ennenkuin kysymys on saatu kokonaan päätökseen... Kananmunaa harvemmin laitan, mutta punasipulia ja tilliä reilusti!

Jonna kirjoitti...

Jos ravintolan listalla on skagen, valitsen sen aika usein. Omaan versiooni olen nyt laittanut muutamaan kertaan piparjuurta. Kiva pieni potku.

Tuplaespresso kirjoitti...

Skagenista tietää ravintolassa, mitä saa, tai ainakin mitä pitäisi saada. Täytyy joskus kokeilla piparjuurta skagenröran joukossa, kiitos vinkistä.