tiistai 8. huhtikuuta 2014

Auringonkeltainen keitto ja makeat sipulipasteijat



Viikon keitto on keltainen juuressosekeitto. Ei sitä ihan perinteistä porkkana-appelsiinikeittoa, vaan tähän on lisätty rutkasti enemmän makua inkiväärillä ja juurisellerillä. Ja koska pääsiäinen on ihan kohta käsillä, keitto saa lisämakua vuohenjuustosta ja koristeeksi on keitetty muutama viiriäisenmuna. Lisukkeeksi paistoin pieniä, makeita sipulipasteijoita. Edes M ei tällä kertaa kysynyt, mihin se pekoni unohtui…



Keltainen juuressosekeitto

1 rkl oliiviöljyä
noin 10 cm pätkä purjoa ohuina viipaleina
1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
5 dl kanalientä
2 isoa porkkanaa
n. 300 g bataattia
pieni pala juuriselleriä
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
hiukan suolaa jos siltä tuntuu
mustapippuria myllystä
(lisää kiehuvaa vettä jos on tarpeen)


vuohenjuustoa murusteltuna
keitettyjä viiriäisenmunia
kevätsipulia ohuina viipaleina
lehtipersiljaa hienona silppuna
(maldonsuolaa, mustapippuria myllystä)

Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää purjo sekä inkivääri ja kuullota näitä öljyssä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää kuuma kanaliemi sekä porkkanat pieninä paloina. Keitä porkkanoita muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät bataatti- ja juurisellerikuutiot sekä appelsiinimehun ja appelsiininkuoriraasteen. Keitä juureksia kunnes ne ovat kypsiä ja täysin pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Älä soseuta ihan vauvanruoaksi. Tässä saa olla pieniä sattumiakin. Jos nestettä on keitettäessä haihtunut liikaa, lisää kiehuvaa vettä kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta mustapippurilla (ja suolalla).

Lisää keiton päälle lautasella vuohenjuusto, kevätsipuli, persilja sekä viiriäisenmunat. Mausta lopuksi vielä ripauksella maldonsuolaa ja rouhitulla mustapippurilla.



Makeat sipulipasteijat

1 paketti (5 kpl) voitaikinalevyjä
1 muna
15-20 pientä salottisipulia
0,5 dl kidesokeria
2 rkl voita
1 dl kiehuvaa vettä
7-8 tuoretta timjaminoksaa
suolaa
mustapippuria myllystä


Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa ne puoliksi (=10 pasteijaa). Asettele taikinalveyt uunipellille leivinpaperin päälle. Riko kananmuna kuppiin, vatkaa se rikki haarukalla ja sivele voitaikinalevyt kananmunalla. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Kuori salottisipulit ja halkaise ne. Sulata paistinpannulla sokeri ja lisää sulaan sokeriin voi. Sekoita hyvin ja lisää salottisipulin puolikkaat. Karamellisoi sipuleita parin minuutin ajan. Lisää vesi sekä timjami ja jatka sipuleiden hauduttamista vielä muutaman minuutin ajan kunnes sipulit ovat täysin pehmenneet ja kerrokset irtaantuneet toisistaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Nosta karamellisoitua sipulia voideltujen taikinalevyjen keskelle. Kypsennä pasteijat 225 asteessa 12-15 minuuttia.


Ei kommentteja: