maanantai 21. huhtikuuta 2014

Endiivicappuccino ja hanhenmaksa-omenapaistoksella täytetyt endiivit



Kasvis”cappuccino” on käyttökelpoinen alkuruoka tai vaikka näyttävä amunen. Endiivistä valmistettuna sen kanssa voi tarjoilla endiivinlehtiä, jotka on täytetty jollain sopivalla salaatintapaisella. Sopivasti maustettu hanhenmaksa toimii maultaan tosi hyvin endiivin kanssa kimpassa.


Viikon kasvis  16/52    endiivi / salaattisikuri




Sukkulamaisen, hiukan kitkerän kasviksen virallinen nimi taitaa olla salaattisikuri. Erilaiset oikeat endiivit ovat enemmänkin ihan tavallisen salaattipuskan näköisiä vihreitä, mutta kun nimi endiivi (erään väittämän mukaan käännösvirheen tai muuten markkinahenkisen luovuuden seurauksena) nyt näyttää vakiintuneen tälle kasvikselle suomalaisessa keittiösanastossa, niin käytetään sitä sitten täälläkin.

Ohjeesta riittää alkuruoaksi 4-6 ruokailijalle ja pieneksi amuse boucheksi 12 hengelle. Tällä tavalla täytetyt endiivinlehdet sopivat vaikka vappubrunssin herkkupaloiksi.


 
Hanhenmaksa-omenapaistoksella täytetyt endiivinlehdet, sormisyötävää

2 kirpeää omenaa (Granny Smith)
2 rkl voita
pieni tupsaus kanelia
2 rkl kidesokeria
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
noin 200 g tölkki Rougie hanhenmaksaa
12 endiivinlehteä
1 piparkakku tai LU Bastogne keksi pieninä muruina
hienonnettua lehtipersiljaa



Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla voi, lisää omenanpalat ja sekoittele miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia kunnes omenat alkavat pehmitä. Lisää kaneli sekä sokeri ja karamellisoi seosta vielä parin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Avaa hanhenmaksatölkki ja pilko hanhenmaksa pieniksi paloiksi. Sekoita hyvin keskenään karamellisoidut omenat sekä hanhenmaksa.

Huuhtele endiivinlehdet ja anna niiden kuivahtaa. Nosta lusikalla jokaisen lehden keskelle nokare omena-hanhenmaksaseosta, ripottele pinnalle hiukan keksimuruja ja viimeistele lehtipersiljasilpulla.
 
 

Endiivicappuccino

1 iso salottisipuli
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
2 isoa endiiviä
5 dl kanalientä
suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl crème fraichea
1 dl kuohukermaa
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
 

Kuori salottisipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kasarin pohjalla voi sekä oliiviöljy ja kuullota salottisipulit pehmeiksi. Leikkaa endiivit pitkittäin neljään osaan ja nämä vielä noin sentin viipaleiksi. Lisää endiivinpalat kasariin ja sekoittele niitä sipuleiden seassa muutaman minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja keitä noin 10 minuuttia kunnes endiivit ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla ja soseuta keitto sauvasekoittimella.

Siivilöi endiivikeitto, lisää crème fraiche sekä kuohukerma ja jatka sauvasekoittimella kunnes keiton pinnalle muodostuu paksu vaahto.  Lisää vielä juokseva hunaja sekä maun mukaan muskottipähkinää ja surauta vielä kerran kaikki sekaisin sauvasekoittimella. Kaada seos kannuun josta juomalasit on helpoimmat täyttää. Tarjoile endiivicappuccino haaleana omena-hanhenmaksaseoksella täytettyjen endiivinlehtien kanssa.
 
 

Ei kommentteja: