keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Pinaatti-fetajuustopiirakka, josta tuli lohi-pinaatti-fetapiirakka




Tästä oli tarkoitus tulla ihan pelkkää kasvisruokaa, vain pinaattia täytteeksi. Tai siis kasvisruokaa, jos kerma, fetajuusto ja kananmunat lasketaan kasviksiksi? Kun kuitenkin jääkaapissa oli avattu paketti kylmäsavulohta, päätin sitten laittaa senkin siivuiksi ja piirakan täytteeksi. Eikä lopputulos ollut ollenkaan hassumpi. Piirakka oli niin iso, että kahdestaan emme saaneet sitä kulumaan yhdellä aterialla. Niinpä loput piiraasta säästyi sunnuntain brunssille. Kun viimeiset palat olivat saaneet vetäytyä rauhassa jääkaapissa yön yli, piirakka oli jopa vielä parempaa kuin vastavalmistettuna.



Lohi-pinaatti-fetapiirakka

pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
täyte
1 iso (150-200 g) sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
250 g tuoretta pinaattia
3-4 rkl vettä
4 munaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
200 g fetajuustoa
(1 rkl juoksevaa hunajaa)
noin 60 g mozzarellaraastetta
noin 120 g kylmäsavulohta ohuina suikaleina
3 rkl pinjansiemeniä

Ainekset on laskettu noin 24 x 32 cm vuoan mukaan.


Nypi voi, suola ja vehnäjauho tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi ja levitä taikinalevy paistovuoan pohjalle. Painele haarukalla taikinaan vähän reikiä ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna voi ja oliiviöljy pannulla ja kuullota siinä pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kaada sipulit kulhoon odottamaan. Esikäsittele pinaatinlehdet samalla paistinpannulla kahdessa tai kolmessa erässä. Kaada pannulle lusikallinen vettä ja kuumenna pinaatinlehtiä koko ajan sekoitellen kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää tilkka vettä jos pinaatit näyttävät kuivuvan liikaa. Kaada pinaatit sipuleiden kanssa samaan kulhoon jäähtymään.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa munat kevyesti isossa kulhossa. Lisää kerma, mozzarellaraaste sekä ihan pieneksi kuutioitu fetajuusto ja mustapippurirouhe. Jos feta on kovin hapanta, lisää seokseen myös lusikallinen juoksevaa hunajaa. Kun sipuli-pinaattiseos on jäähtynyt, sekoita sekin täytteen joukkoon.

Laita vuoka taikinoineen uuniin ja esikypsennä pohjaa 10 minuuttia. Levitä pohjalle ensin puolet täytteestä, sen päälle lohisuikaleet tasaisena kerroksena ja sitten toinen puoli täytteestä. Ripottele päällimmäiseksi pinjansiemenet ja kypsennä piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna piiraan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja: