lauantai 28. kesäkuuta 2014

Kahvi(jäätelö) tykkää inkivääristä, kanelista ja kirsikoista



Kun kolmen kaverin tämän kesän uutuusmaku, kahvijäätelö, ilmestyi kauppaan, sitä oli heti ihan pakko päästä maistamaan. Kahvijäätelö? Olen aika ronkeli kahveistani. Maustettuja erikoiskahveja en voi nykyään sietää ollenkaan, lempikahvini on mahdollisimman tummapaahtoinen espresso ilman mitään lisäaineita (=ei sokeria eikä maitoa) ja erilaisia espressojakin olen kokeillut tosi pitkään ennen kuin löysin juuri minun mieleiseni parhaan valmistajan, pavut ja paahdon. Siksi olin vähän epäluuloinen Juhlamokalla maustettua jäätelöä kohtaan. Jäätelö kuitenkin yllätti positiivisesti, sillä siinä 1+1 oli paljon enemmän kuin 2 ja pahvipurkissa oli lusikoitavan maukasta, kylmää cappuccinoa. Ei paha, tai eikun, siis, oikein hyvää jäätelöä vahvan tuplaespresson kanssa (kahvia, kahvia, kahvia, todelliselle kahvinystävälle)  sekä hyvää myös sellaisenaan ihan suoraan purkista syötynä.

Maiskuttelin mielessäni tätä kahvijäätelöä suklaakastikkeen ja kermavaahdon kanssa – toimii, rikkaiden ritareiden kyytipoikana – ihan varmasti toimii, hiukan sulaneena banaanin ja LU Bastogne keksimurujen kanssa – varmaan ihan hyvää niinkin. Kaikki nämä ovat kuitenkin aika tavallisia jälkkäreitä, joten kaivoin hyllystä Niki Segnitin "makuraamatun”, the flavour thesauruksen, ja aloin selata erilaisia yhdistelmiä. Pitkän mietinnän lopputulos on tässä: inkiväärillä ja ripauksella kanelia maustettu pavlova, kermavaahtoa, kirsikkakompottia, karamellisoitua hasselpähkinää ja tietysti sitä kolmen kaverin kahvijäätelöä. Omnomnom! Kannattaa jemmata resepti talteen ja tehdä tätä heti ensimmäisen sopivan tilaisuuden tullen. Valmistus ei vaadi mitään erikoistaitoja. Itse asiassa... tästä tuli ihan retro... jäätelökakku.

Pavlovan kuoren tulisi olla rapea ja ilmavan sisuksen muistuttaa lähinnä vaahtokarkkia. Sellainen onnistuu kun valkuaisvaahto paistetaan yhtenä mahdollisimman paksuna kerroksena.  Siksi ohuista, kauttaaltaan rapeista marenkilevyistä tehty täytekakku ei olekaan palvova, vaan ihan tavallinen marenkikakku (joka sekin on ihan hyvää). Valkuaisvaahdosta muotoillaan lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille paksu, pyöreä kiekko. Kun marenki on paistunut, uuni sammutetaan ja pavlova saa ihan rauhassa jäähtyä uunissa, ainakin parin tunnin ajan. Pavlovan ohje on maustettu ja muokattu Donna Hayn reseptistä

Tästä jälkiruoasta riittää syötävää kahdeksalle (jolloin yhdessä annoksessa on kaloreita suunnilleen saman verran kuin kaupan hillomunkissa).




Inkivääri-kanelipavlova

4 kananmunan valkuaista
2 rkl fariinisokeria
2 dl erikoishienoa kidesokeria
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl (10 ml) jauhettua inkivääriä
1/8  tl jauhettua kanelia
2 tl valkoviinietikkaa

Esilämmitä uuni 150 asteeseen.


Kaada huoneenlämpöiset valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne (sähkövatkaimella/yleiskoneen vatkaimella) kovaksi vaahdoksi. Lisää ensin fariinisokeri ja sitten hieno sokeri vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten kunnes valkuaisvaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää 
maissitärkkelys, inkivääri sekä valkoviinietikka ja vatkaa vielä sen verran että kaikki on tasaisesti sekoittuneena valkuaisvaahtoon. Muotoile vaahdosta leivinpaperille lastan avulla ”kakku”, jonka halkaisija on noin 18-20 cm.

Paksu marenki sitten ON tosi haurasta.
Vähennä uunin lämpö 120 asteeseen ja laita pavlova paistumaan. Kypsennä marenkia 1 tunti 20 minuuttia, sammuta uuni ja anna pavlovan jäähtyä rauhassa uunin luukun ollessa koko ajan suljettuna (pari-kolme tuntia). Marenkikiekon tulee valmiina olla pinnalta rapeaa, sisältä sitkeän pehmeää.

Siirrä pavlova varovasti uunipelliltä tarjoiluvadille....
Kirsikkakompotti

300 g kirsikoita
0,5 dl sokeria

Poista kirsikoista kivet sekä kannat, leikkaa kirsikat neljään osaan ja laita palat kattilaan. Lisää sokeri ja anna kirsikoiden mehustua huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Laita kattila liedelle, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kirsikkakompottia muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä kattilassa.


Karamellisoidut hasselpähkinät

1 dl kevyesti rouhittuja hasselpähkinöitä
1,5 rkl sokeria

Ripottele pähkinärouhe kuumalle paistinpannulle ja sokeri tasaisesti pähkinöiden päälle. Kuumenna paistinpannua ravistellen kunnes sokeri on sulanut. Hämmennä heti hyvin sekaisin ja kaada karamellisoidut pähkinät lautaselle jäähtymään.



Kermavaahto

1,5 dl kuohukermaa
1 rkl kidesokeria

Vatkaa kerma ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.


Kahvijäätelö

Mene ostoksille lähimpään kauppaan jossa myydään kolmen kaverin kahvijäätelöä.
(ei ole sponsoroitu mainos!)

Tässä vaiheessa ei enää kuvata kakkua, vaan jaetaan se ja syödään ennen kuin jäätelö sulaa.


Kokoa pavlova tarjoilulautaselle. Levitä paksun marenkipohjan päälle ensin kermavaahto, sitten kirsikkakompotti ja lopuksi jäätelö sekä pähkinät. Jäätelö sulaa niin nopeasti, että tällainen pavlova täytyy syödä heti. Ja sitten nuollaan lautaset...

Pavlova kestää jonkin verran koristeita, mutta tässä jäätelön paino oli jo liikaa jolloin marenki romahti. Kannattaa siis ehkä laittaa jäätelö eri astiaan, josta saa ihan itse kauhoa jätskiä pavlovalleen.


Ei kommentteja: