tiistai 10. kesäkuuta 2014

Pasta alla puttanesca




Kun ei oikein olisi aikaa/viitseliäisyyttä käydä kaupassa ja tekisi mieli jotakin helppoa, vaikkapa pastaa, pitää sukeltaa ruokakomeroon ja jääkaappiin ja katsoa mitä sieltä saisi aikaan. Jotakin kuivapastaa löytyy yleensä, tomaattisäilykettä myös ja jääkaapissa on yleensä anjovista tai sardellia. Siinähän melkein onkin jo ainekset klassikkopastaan ”ilotytön tapaan”. Nimen sanotan johtuvan italiankielisestä sanasta puttanata, joka tarkoittaa jotakin arvotonta. Sen kantasana on huoraa tarkoittava puttana. Wikipedian mukaan nimi viittaisi kuitenkin tässä  käytettyihin ”mitä nyt kaapissa sattuu olemaan”, yksinkertaisiin raaka-aineisiin eikä rakkauden ammattilaisiin.


Pasta alla puttanesca

200 g             spagettia tai pennepastaa
1 prk              tomaattisäilykettä
2                    valkosipulin kynttä hienonnettuna
½                   keltasipulia hienonnettuna
muutama       sardellifilee (tai anjovisfilee) hienonnettuna
muutama       tumma oliivi kivet poistettuna
1 rkl               kaprista
1                    kevätsipuli viipaloituna
1                    kuivattu chilipalko
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä
                      parmesaaniraastetta tai –lastuja
                      lehtipersiljaa tai basilikaa koristeeksi

Laita paistinpannulle loraus oliiviöljyä ja chilipalko ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli ja sardelli. Aito sardelli antaa parhaan maun, mutta anjovisfileistäkin syntyi ihan kelvollista syötävää, kun lisäsin hiukkasen thai-kalakastiketta. Lisää tomaatti ja anna kiehua kastikemaiseksi. Meillä sattui olemaan San Marzanon kuorittuja tomaatteja, ja niistä tulee hyvä kastike. Sitten joukkoon lisätään oliivit, joista kivet on poistettu, ja kapris. Mausta mustapippurilla. Keittele edelleen ja lopuksi poista chilipalko. Lisäsin tässä vaiheessa joukkoon viipaloidun kevätsipulin, kun sellainenkin löytyi kaapista. Tarkista mahdollinen suolan tarve.

Keitä käyttämäsi pasta ohjeen mukaan. Minä käytin penneä, mutta spagetti lienee suosituin.  Kuitenkin pennepastan sisälle ja erityisesti sen karkeaan pintaan tarttuu hyvin vähän ohuempikin kastike. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja nostele lautasille. Pinnalle parmesaanijuustoa, hiukan hyvää oliiviöljyä ja koristeeksi basilikan lehtiä tai lehtipersiljaa.


Ei kommentteja: