torstai 19. kesäkuuta 2014

Pikkelöidyt retiisit - ja naatteja ei sitten heitetä pois!




Miten retiisi syödään? Useimmiten sellaisenaan pestynä ja viipaloituna tai pilkottuna salaatin joukkoon. Mutta retiisin voi myös kypsentää ja retiisistä voi käyttää kaiken, myös vihreät varret eli hiukan pippuriset naatit, joita paikoin kehutaan ravintosisällöltään jopa koko kasviksen parhaiksi osiksi.

viikon kasvis 24 / 52  retiisi

Suomessa ei juurikaan ole totuttu käyttämään retiisiä muutoin kuin raakana, naatit heitettynä roskiin, joten muutama erilainen resepti on paikallaan.


 
Paistetut retiisit (naatteineen)

7-8 isoa retiisiä naatteineen
1 rkl voita
1 kevätsipuli ohuina viipaleina
kourallinen silputtua korianteria
suolaa
mustapippuria myllystä
tilkka sitruunamehua

Irrota retiiseistä naatit, huuhtele ne, leikkaa pienemmiksi paloiksi ja laita odottamaan. Huuhtele retiisit ja leikkaa ne muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voi. Lisää retiisiviipaleet tasaisesti pannulle. Käännä retiisit kun viipaleiden toinen puoli on saanut hiukan väriä. Lisää pilkotut naatit sekä kevätsipuli, sekoita ja kuumenna sen verran että naatit sekä sipuli ovat hiukan pehminneet. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla, korianterinlehdillä ja tilkalla sitruunamehua.


                                                        *******

Pikkelöidyt retiisit

1 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
125 g retiisejä
2-3 maustepippuria
0,5 tl sinapinsiemeniä
3 rkl punasipulia pieninä kuutioina

Huuhtele retiisit ja viipaloi ne ”mandoliinilla” millin ohuiksi viipaleiksi. Lado lasitölkkiin vuorotellen retiisiviipaleita, sipulikuutioita ja sinapinsiemeniä sekä viimeksi maustepippurit. Laita kattilaan valkoviinietikka, vesi sekä mausteet ja kuumenna kiehumispisteeseen kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet. Kaada kuuma mausteliemi retiisiviipaleiden päälle ja anna vaikuttaa muutamia tunteja ennen tarjoilua.


                                                       *******

Smoothie aprikooseista, mansikoista ja retiisin naateista

6 aprikoosia halkaistuina ja kivet poistettuina
10 isoa mansikkaa
iso kourallinen retiisinlehtiä
2 dl mantelimaitoa

Kaada blenderin kannuun maito, peratut aprikoosit, mansikat sekä huuhdellut retiisinlehdet. Surauta aineksista blenderissä smoothie.



Ei kommentteja: