perjantai 22. elokuuta 2014

Ateria neljälle alle 30 €, haastebloggaus



Saimme haasteen lähteä ideoimaan säästöbudjetilla tehtäviä ruokia. Mitä kaikkea 30 eurolla kokkaa neljälle hengelle. Asiallinen juttu, totta vieköön, kun joka paikassa kerrotaan miten tavallisen ihmisen elämästä vieraantuneet päättäjämme ovat taas säätämässä kotitalouksille lisää maksettavaa. Noh, politiikka sikseen, vaikka siitäkin olisi sanottavana sananen tai kaksi. Keskitytään nyt vaan ruokaan. 30 euron haasteen otti vastaan meidän lisäksemme 11 muuta blogia ja tätä kautta voi käydä kurkkaamassa muiden kokkailuja.

Esimerkkiperheemme on kohtalaisen kaikkiruokainen, nelihenkinen perhe, joka asuu kaupungissa eikä viljele itse yhtään mitään, ei edes parvekelaatikossa.
* kaikki ruoka ostetaan tavallisesta kaupasta
* ruoka valmistetaan niin kotimaisista raaka-aineista kuin mahdollista
* tavallisia kauden aineksia, ei kalliita erikoistuotteita eikä luomua
* näihin ruokiin ei käytetä tarjoustuotteita, jotta hinta olisi tasapuolinen kaikille
* ruoka-aineista valitaan eri tuotemerkeistä edullisimmat vaihtoehdot
* ruoan valmistukseen ei tarvita erikoistyövälineitä eikä erikoistaitoja
* hyvä maku on tärkeämpää kuin erikoiset kikkailut
* kaapissa on ennestään jauhoja, sokeria, liemikuutioita, pastaa yms perusaineksia
* kaapissa on ennestään suolaa, sinappia, etikkaa sekä tavallisimpia kuivamausteita

Resepteihin käytettävien perusainesten hinta on laskettu niiden edullisimmasta normaalista kilohinnasta (sokeri, jauhot, pasta, maito, liemikuutiot, ruokaöljy, ym). Tarkistimme hinnat Citymarketin myymälästä ja nettiruokakaupasta.  Ruukkuyrttejä tässä ruoanvalmistuksessa ei käytetä, sillä niiden hinta-laatu(-määrä)suhde jättää usein paljon toivomisen varaa.

Haasteen ruokia kokatessa ja hintoja laskiessa meille kirkastui jälleen kerran, miksi käymme aivan liian harvoin ravintolassa syömässä. Kotikeittiössä valmistuu edullisesti huikean hyviä ja monipuolisia aterioita, joista saa paitsi syömisen nautinnon, myös harrastamisen ilon. Epätrendikkäässä keittiössä ei millään saatu kulumaan yhteen tavalliseen, arkiseen neljän hengen ateriaan kolmeakymppiä. Senpä vuoksi "jouduimme" valmistamaan kolmen ruokalajin sunnuntaiaterian, eikä edes sen tarpeet maksaneet kolmeakymppiä, vaikka kuinka tunnollisesti yritimme tuhlata koko rahan. 

Näistä kolmesta ruokalajista koostettu ateria riittäisi oikeasti vähintään kuudelle normaalinälkäiselle, mutta jos pöydän ääressä istuu nuoria miehiä tai tuntuu siltä että pitäisi alkaa kerätä energiaa talviunia varten, menu on neljälle.

Kolmenkympin ja kolmen ruokalajin kokolihamenusta tuli tällainen:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

alkuruoka
gratinoitu sipulikeitto

pääruoka
karamellisoitu viljaporsaan kassler
kermamuhennettua perunaa, juuriselleriä ja palsternakkaa
coleslaw

jälkiruoka
kerrosjälkiruoka lasissa eli
"ikään kuin luumu-juustokakku"

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Alkuruokana tarjoiltu gratinoitu sipulikeitto on syksyn maistuvin keitto. Juuston suolaisuus korostaa sipulin makeutta, valkoviini antaa keitolle sopivasti hapokkuutta ja paahtoleipä kerää viimeisetkin hyvät maut yhteen. Lasillinen hyvää punaviiniä maistuu niin sipulikeiton kuin pääruoan kasslerinkin kanssa.



Gratinoitu sipulikeitto

1 kg keltasipuleita
1 pieni valkosipulinkynsi
50 g voita
0,5 dl ruokaöljyä
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 l lihalientä
n.2 dl valkoviiniä
1 tl timjamia
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
Gratinointiin
paahtoleipää 2-3 viipaletta/annos
150 g Oltermanni-juustoa raastettuna  (normihinta, ei "Putin-juustoa")

Kuori ja halkaise sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa valkosipulinkynsi pienenpieniksi paloiksi. Sulata voi isossa kattilassa, lisää öljy ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää suola ja sokeri, sekoita ja anna sipuleiden hautua kannen alla puolisen tuntia. Pari kertaa voi käydä vähän sekoittelemassa ja katsomassa miltä sipulit alkavat näyttää. Ripottele sipuleille jauhot ja sekoittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia kunnes jauhot ovat turvonneet. Lisää kiehuva lihaliemi, valkoviini, timjami ja laakerinlehti, sekoita hyvin ja anna keiton hautua vielä noin puoli tuntia. Viimeistele ripauksella mustapippuria.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja paahda leipäviipaleet paahtimella tai uunissa. Kuutioi leipä. Annostele keitto uuninkestäville lautasille. Laita leipäviipaleet keiton päälle ja ripottele niille juustoraaste. Laita lautaset hetkeksi uunin ylätasolle grillivastuksen alle kunnes juusto on sulanut ja kauniin värinen. Usein resepteissä käytetään kokonaista leipäviipaletta kuutioiden asemesta, mutta olen monesti kokenut sen syömisen hankalaksi, siksi kuutiot.

HINTA
sipulit  1 kg                  1,59
valkosipulinkynsi  1 kpl - ,10
voi  50 g                      - ,29
rypsiöljy  0,5 dl            - ,13
vehnäjauho  0,5 dl       - ,04
lihaliemikuutio  2 kpl    - ,27
valkoviini  1,87 dl         3, -  (Alko 506792)
paahtoleipä 10 viip.     - ,73          
Oltermanni  150 g         1,05
SIPULIKEITTO               7,20 = 1,80/annos

Annos sipulikeittoa € 1,80

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pääruoaksi neljän hengen ateriaa varten ostin valmiiksi pakatun palan kotimaista viljaporsaan kassleria (kassler on possun luutonta etuselkää eli niskaa). Pakkauksen paino oli n. 900 g. Kypsennys tapahtui keittämällä ja viimeistely pannulla. Edullisemmat  ruhonosat vaativat melko pitkän kypsennysajan, mutta ne ovat myös paljon mehevämpiä, ja maukkaampia kuin filee tai paisti. Kasslerin voi keittää jo vaikka edellisenä päivänä sillä välin, kun itse puuhailee jotain muuta, vaikka vain katsoo telkkaria. Suolapintaisen lihan ja makean kastikkeen liitto täydentyi kermassa haudutetuilla juureksilla. Coleslaw kesäntuoreista kasviksista ja omatekoisesta majoneesista sopi näin maustettujen lihan ja juuresten kanssa täydellisesti.




Keitetty ja karamellisoitu kassler

900 g pala kotimaista viljaporsaan kassleria
Keitinliemi
1 dl eli 125 g karkeaa merisuolaa
1 sipuli lohkoina
pala (n.70 g) juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia valkopippureita
1 rkl kokonaisia maustepippureita
vettä niin, että liha peittyy (kattilasta riippuen n. 2 l)
Karamellisointi
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
valkopippuria myllystä


Huuhtele liha ja laita se kattilaan kylmään veteen. Kun vesi alkaa kiehua, kuori pois pinnalle nouseva vaahto. Lisää sitten mausteet ja keitä hiljalleen, kunnes lihalämpömittari näyttää 85 astetta. Jos ei ole mittaria, niin 1 h 45 min – 2 h on sopiva keittoaika tällaiselle palalle. Suolan määrä saattaa tuntua suurelta, mutta suolaisuus ei tunkeudu koko lihaan, vaan maustaa vain sen ulkopinnan.

Kun liha on kypsä, nosta se pois liemestä jäähtymään. Jos kypsennät lihan jo edellisenä päivänä tai muutoin hyvissä ajoin, niin siirrä jäähtynyt liha jääkaappiin odottamaan loppusilausta. 

Leikkaa liha sopivan paksuisiksi viipaleiksi. Laita paistinpannulle vesi ja sokeri ja anna veden ensin imeytyä sokeriin tasaisesti. Anna sokerin sulaa sekä hiukan ruskistua miedolla lämmöllä ja sekoita soijakastike joukkoon. Lämmitä liha tässä kastikkeessa, mausta pippurilla ja nosta tarjolle. Kaada pannuun jäänyt kastike vielä lihanpaloille. Suolapintaisen lihan ja makean kastikkeen yhdistelmä maistuu tosi hyvältä.

HINTA
possunkassler  900 g     8,06
sipuli  150 g                 - ,24
juuriselleri  70 g           - ,28
suola ja mausteet        - ,30
sokeri  1 dl                   - ,09
soijakastike  2 rkl         - ,30
mausteet                     - ,20
KASSLER                      9,47 = 2,37/annos


* * * * * * * * * *

Kermamuhennetut juurekset

700 g yleisperunaa
150 g palsternakkaa
150 g juuriselleriä
1 ¼ dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
suolaa
hiukan valkopippuria myllystä
mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Kuori ja paloittele juurekset ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja leikkaa juurekset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Lisää juuresten päälle kattilaan kerma sekä maito ja keitä kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt ja juurekset täysin pehmeitä. Survo juurekset karkeaksi soseeksi ja mausta suolalla sekä valko- ja mustapippurilla. Ripottele juuresmuhennoksen päälle silputtua lehtipersiljaa.

HINTA
peruna  700 g               - ,91
palsternakka  150 g       - ,75
juuriselleri  150 g          - ,60
kuohukerma 1 ¼ dl       - ,81
kevytmaito  2 dl           - ,24
mausteet                     - ,50
JUURESMUUSI              3,81 = 0,95/annos


* * * * * * * * * *

Annos kassleria, juuresmuusia ja coleslaw'ta  € 3,74


Coleslaw

300 g valkokaalia
1 pieni punasipuli
2 isohkoa porkkanaa
suolaa
mustapippuria myllystä
Majoneesi
1 muna
2 tl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria myllystä

Leikkaa tai raasta karkeasti kaali sekä punasipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Raasta porkkana kohtalaisen karkeaksi raasteeksi ja sekoita kaikki keskenään. Painele salaattiaineksia puunuijalla tai vastaavalla, jotta ne pehmenevät. Mausta kevyesti suolalla sekä mustapippurilla ja jätä kasvisraaste jääkaappiin muutamaksi tunniksi (tai vaikka seuraavaan päivään asti) mehustumaan.

Riko kananmuna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi, valkoviinietikka sekä rypsiöljy ja käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla. Jo muutaman sekunnin kuluttua kulhossa olevat ainekset alkavat vaahtoutua majoneesiksi. Liikuta sauvasekoitinta kulhossa muutamia kertoja ylös, alas ja kotitekoinen majoneesi on valmista. Mausta majoneesi suolalla ja valkopippurilla.

Sekoita majoneesi kaalisalaatin joukkoon ja tarkista suolan sekä pippurin riittävyys.

HINTA
valkokaali  300 g           - ,30
punasipuli  150 g          - ,33
porkkanat  180 g           - ,21
kananmuna  1 kpl         - ,20
rypsiöljy  2 dl               - ,52
mausteet                     - ,10
COLESLAW                  1,66 = 0,42/annos

PÄÄRUOKA yhteensä 14,94€ = 3,74/annos

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Jälkiruoka tehtiin mascarponejuustosta, kaurahiutaleista ja syksyn luumuista, jota ovat nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Kauramurut antavat annokseen pientä rapeutta. Kerrosjälkiruoka lasissa on upea päätös edullisellekin aterialle.




Kerrosjälkiruoka lasissa eli
"Ikään kuin luumu-juustokakku"

(reseptin määrät kuuteen annokseen)

400 g tuoreita luumuja
0,75 dl fariinisokeria 
kauramurut 
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoa
ihan pikku hippunen suolaa
¼ tl hienoa kardemummaa 
30 g voita
2 rkl fariinisokeria 
mascarponevaahto
250 g mascarpone tuorejuustoa 
0,75 dl kuohukerma
1 rkl sokeria 
0,5 tl vaniljasokeria
0,1-0,5 dl maitoa 
1 valkuainen
1 rkl sokeria 

Tee kaikki kolme eri komponenttia etukäteen. Tarjolle laitettaessa ne tarvitsee enää vain lusikoida kerroksittain annoslaseihin.

Ota 1-2 luumua erikseen annosten viimeistelyä varten. Poista jäljellä olevista luumuista kivet, leikkaa luumut pienemmiksi paloiksi ja laita palat kattilaan. Kaada 0,75 dl fariinisokeria luumuille, sekoita ja keitä viitisen minuuttia eli sen verran, että luumut hiukan hilloutuvat. Anna jäähtyä.

Sulata pannulla voi sekä 2 rkl fariinisokeria ja ripottele pannulle tasaisesti kaurahiutaleet, kardemumma, pari murusta suolaa sekä vehnäjauho. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes seos on paahtunut murumaiseksi. Varo ettei sokeri pala! Kaada murut lautaselle jäähtymään.

Vatkaa valkuainen vaahdoksi 1 rkl sokerin kanssa. Vaahdota eri astiaan kerma, vaniljasokeri ja 1 rkl sokeria pehmeäksi vaahdoksi ja vatkaa mascarponevaahto kerman joukkoon. Ohenna seosta varovasti tilkalla maitoa ja vatkaa kunnes seos muistuttaa hiukan löysähköä kermavaahtoa. Sekoita vaahdon joukkoon puolet valkuaisvaahdosta ja sen jälkeen kääntele varovasti siihen myös loppu valkuaisvaahto. 

Rakenna annokset siten että pohjalle tulee kauramuruja, sitten mascarponevaahtoa, sitten hillottuja luumuja. Tee samalla tavalla vielä toinen ja kolmaskin kerros. Ripottele annosten päälle vielä muutama kauramuru. Leikkaa jäljellä oleva(t) luumu(t) neljään osaan, poista kivi ja leikkaa vielä luumun neljännekset kolmeen osaan. Viimeistele annokset muutamalla luumuviipaleella. Tarjoile heti ettei kauramurut ehdi pehmetä.


HINTA
luumut  400 g               - ,80
fariinisokeri  0,75 dl     - ,10
kaurahiutaleet  1 dl      - ,40
kardemumma  0,25 tl    - ,20
voi  30 g                       - ,17
mascarpone  250 g         2,30
kuohukerma  0,75 dl     - ,48
sokeri  2 rkl                  - ,03
vaniljasokeri  0,5 tl      - ,06
valkuainen 1 kpl           - ,20
maito n 0,5 dl              - ,06
”JUUSTOKAKKU”         4,80 = 1,20/annos

Jälkiruoka-annoksen hinta  € 1,20



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Koko aterian hinta
alkuruoka                      7,20
pääruoka                     14,94
jälkiruoka                      4,80
YHTEENSÄ                    26,94 = 6,74/annos



Tosiasiassa olemme kokanneet pienellä budjetilla alkuviikon muutkin postaukset ja tiistain, keskiviikon sekä torstain reseptipäivityksistä saisi koostettua toisen hyvän kolmen ruokalajin päivällisen, jonka alkuruokana on sienicappuccino, pääruokana kuorrutettua kalaa ja jälkiruoaksi herkullinen crêpes soufflé. Kun sille kaikelle laskee hinnan, senkään aterian hinta ei päätä huimaa, alkuruoan hinnaksi tulee noin 4,5 euroa, pääruoka noin 11 euroa ja superihana jälkiruoka 5 euroa + vadelmat, eli ilman vadelmia niiden kolmen ruokalajin hinta neljälle ruokailijalle olisi noin 5,12€/henkilö. Oikein nälkäinen porukka voi tuplata kalareseptin, jolloin tuhti ateria alku- ja jälkiruokineen maksaisi noin 7 euroa/henkilö. Ruoka ei siis ole kallista kun sen tekee itse, vaikka ostaa kaikki ainekset kaupasta ilman erikoistarjouksia.

Silläkin uhalla, että tämä blogi alkaa kuulostaa marttayhdistyksen neuvontalinjalta, tässä vielä muutama yksinkertainen kikka, jolla ruokalaskua saa pienennettyä entisestäänkin:
* hyödynnetään järkevästi kauppojen tarjouksia ja kausituotteita
* suunnitellaan viikon ruokalista etukäteen ja vältetään näin hävikkiä
* tehdään ostoslista ja ostetaan kaupassa sen mukaan
* käytetään hitaammin kypsyvää halvempaa lihaa, joka on usein myös maukkaampaa
* vertaillaan kaupassa erikokoisten pakkausten kilohintoja
* ei osteta pilaantuvia elintarvikkeita ”kaiken varalta” heräteostoksina
* ei unohdeta elintarvikkeita jääkaapin perukoille homehtumaan
* leivotaan itse hyvää ja edullista leipää
* hyödynnetään pakastinta mahdollisimman tehokkaasti
* käytetään jokamiehenoikeutta ja poimitaan sieniä ja marjoja
* ei mennä nälkäisenä ruokakauppaan
* noudatetaan useimpia näistä ohjeista 






Ei kommentteja: