maanantai 1. syyskuuta 2014

Lihaisa borssikeitto



Liian usein vanhat tutut ruoat jäävät muistojen hämärään.  Aikaa on kulunut vuosia siitäkin, kun viimeksi epätrendikkäässä keittiössä tätä tehtiin. En edes viitsi laskea montako, mutta ehkä ajoitus osuu nippa nappa tälle vuosituhannelle. Koska muistiarkisto kerran tulosti tämän perinteisen ukrainalaisen keiton, niin olihan sitä sitten pakko keittää, mutta tämän reseptin toteuttamiseen täytyy olla aikaa. Pikaversio borssikeitosta syntyy toki käden käänteessä pelkkänä kasviskeittona lihaliemikuutiosta ja etikkapunajuurista, mutta se maku ei ole ollenkaan samalta planeetalta kuin tämän keiton maku.


Lihaisa borsch- tai nykyisin kai borssikeitto

Vaihe 1 :       liha ja liemi
1 kg               luullista naudan rintaa tai luullista lapaa (lihakauppiaan pienemmäksi sahaamana)
2 l                  vettä
pala               juuriselleriä (n. 100 g)
2                    porkkanaa
1 (iso) / 2       sipulia
2                    valkosipulinkynttä
2                    laakerinlehteä
10                  kokonaista maustepippuria
12                  kokonaista valkopippuria
1 tl                 kuivattua timjamia
2-3 tl             suolaa

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja laita se kattilaan 2 l kylmään veteen. Laita kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää kattilaan lohkottu sipuli, pienitty valkosipuli, paloiteltu porkkana ja kuutioitu selleri. Lisää myös mausteet: kokonaiset valko- ja maustepippurit, laakerinlehdet, timjami ja suola. Peitä kattila kannella ja anna muhia hiljaa hymyillen ainakin 2, mieluummin 3 tuntia.
Siivilöi liemi talteen ja irrota lihat luistaan. Säästä lihat ja kompostoi loput.

Kasvikset:
n.350 g          punajuuria
1 rkl               tavallista etikkaa
1                    pieni purkki tomaattipyreetä ( 70 g)
1 tl                 sokeria
                      suolaa
                      voita

Kuori punajuuret ja suikaloi ne noin ranskalaisen perunan kokoisiksi suikaleiksi, jotka voit pätkäistä poikki. Laita paistinpannulle voita ja ”kuullota” siinä punajuurisuikaleet. Sekoita joukkoon tomaattipyree sekä sokeri ja ripaus tai pari suolaa. Peitä pannu kannella ja anna muhia hiljaa tunnin, puolitoista.

Tuplaespresso olisi muhittanut punajuuret uunissa. Olisin ehkä suostunutkin, mutta uuni oli varattu muuhun tarkoitukseen, joten käytin hollantilaista uunia (Dutch oven), eli kannellista paistinpannua. Yksi tyttäreni asui ratsastusvuosinaan Hollannissa ja ihmetteli aluksi, että monilapsisissa perheissäkään ei ollut lainkaan uunia. Mikrouuni ehkä, mutta muuten pelkät keittolevyt. Uunin korvasi syvä, kannellinen paistinpannu.
                          
300 g             valkokaalia ohuina suikaleina
1                    sipuli puolitettuna ja viipaloituna
2                    valkosipulinkynttä
1                    porkkana
pala               juuriselleriä (alle 100 g)
                      voita
                      smetanaa

Kuori sipuli, porkkanat ja sellerinpala. Pieni kaikki kuutioiksi. Kuullottele ne voissa kattilassa. Suikaloi kaali. Lisää lihaliemi ja kaalisuikaleet. Anna kiehua 10 – 15 minuuttia. Lisää kattilaan punajuurisuikaleet ja liha. Keittele vielä 5 – 10 minuuttia ja siirrä sivuun liedeltä muhimaan 10-15  minuutiksi.

Last but not least: Smetanaa lautaselle tarjottaessa. Varaa 120 g purkki / 2 syöjää. Runomitalla: ”Jos smetana puuttuu, niin M suuttuu.” Nauttikaa!!




3 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

En edes muista milloin olisin viimeksi syönyt borssia. Nippa nappa tällä vuosituhannella myös :) Pitääkin ottaa syksyn ohjelmaan borssin teko, näyttää niin lämmittävältä!

Tuplaespresso kirjoitti...

"Pitkän kaavan mukaan" omatekoisesta lihaliemestä tästä tuli aivan i-h-a-n-a-a-a-a. Ja sitä lihalientä jäi vähän jemmaankin :)

Jonna kirjoitti...

Ihana mahtava knoppitieto. Olenkin aina ihmetellyt, miksi valurautapataa kutsutaan joskus resepteissä dutch oveniksi.