lauantai 6. syyskuuta 2014

Naurislaatikkoa ja karhun palapaistia



Nauris on kaikkein vanhin ja perinteisin kasvi, mitä Suomessa on koskaan viljelty. Vasta 1900-luvun taitteessa peruna syrjäytti nauriin ruokapöydästä. Nauriin historiasta ja viljelystä on hyvä ja perusteellinen kertomus ”kotimaiset kasvikset” sivustolla.

viikon kasvis  33 / 52    nauris


Nauris on tämän ajan kasvis. Paitsi että se sopii kypsennettäväksi uunissa lohkoina, siitä tulee oivallista raastetta ja naurislaatikko on hyvä lisäke riistalle, erityisesti isommille elukoille, kuten tälle karhun paistilihalle.

Tänä vuonna Suomessa saa kaataa 115 karhua. Metsästys alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa. Jos niin hyvä tuuri sattuisi käymään, että palanen karhun paistia ilmestyisi keittiöön, karhun paistista kannattaa kokata vaikka herkullista palapaistia. Karhupalapaistin ja naurislaatikon lisukkeina oli maustekurkkuja, lehtikaali-porkkanaraastetta sekä mustaherukkahyytelöä. Lehtikaalin ja nauriin pieni kitkeryys täydentyy mustaherukkahyytelön makeudella, maustekurkkujen suolalla ja palapaistikastikkeen täyteläisellä lihaisuudella. Yhtäkään elementtiä en olisi jättänyt tältä lautaselta pois. Näistä resepteistä tulee yhteensä ruokaa neljälle.

Lisää karhureseptejämme on täällä.

Naurislaatikko

500 g kuorittua ja paloiteltua naurista
suolaa
1 dl kermaa
0,5 dl korppujauhoa
1/tl inkivääriä
1/tl muskottipähkinää
2 rkl uuniomenahilloa tai muuta makeaa omenasosetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
hiukan valkopippuria myllystä
1 muna
paistamiseen
voita
korppujauhoa


Keitä nauriinpalat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsät nauriit ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon hiukan keitinvettä jos sose on kovin paksua.

Sekoita keskenään kerma, korppujauho, inkivääri, muskottipähkinä, omenahillo, hunaja sekä valkopippuri ja anna korppujauhojen turvota kunnolla. Sekoita korppujauho-mausteseos naurissoseen joukkoon. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita se vielä seokseen.

Voitele uunivuoka voilla, kaada naurislaatikkoseos vuokaan, ripottele päälle ohut kerros korppujauhoa ja viimeksi muutama nokare voita.  Kypsennä naurislaatikko uunissa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.



Karhun palapaisti

noin 800 g karhun paistilihaa
suolaa
mustapippuria
4 rkl voita
4 dl lämmintä vettä
3 rkl vehnäjauhoa
2 keskikokoista porkkanaa
2 keskikokoista sipulia
1 dl kuohukermaa


Leikkaa karhunpaisti poikkisyin paksuhkoiksi viipaleiksi ja siitä edelleen peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Karhun paistilihassa on jonkin verran kalvoja, rasvaa ja jänteitä, jotka kaikki tulisi leikata tarkkaan pois. Mausta tässä vaiheessa karhunpaistipalat suolalla ja mustapippurilla. Muita mausteita tämä liha ei tarvitse.

Ruskista lihapalat paistinpannulla voissa 2-3 erässä ja kaada lihat kattilaan. ”Huuhtele” paistinpannu paistoerien välillä tilkalla lämmintä vettä ja kaada myös se sitten kattilaan lihojen päälle. Sekoita vehnäjauho jäljellä olevaan veteen, kaada kattilaan ja sekoita hyvin. Lisää kuoritut ja pieniksi paloiksi leikatut porkkanat sekä sipulit ja keitä palapaistia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 1 tunnin ajan. Lisää lopuksi kerma, anna vielä kerran kiehahtaa ja tarkista mausteiden riittävyys.

Joo joo, kyllä tämän voi tehdä hirvenpaististakin tai vaikka ihan tavallisesta naudanpaistista. Tulee vähän eri makuista, mutta nekin sopivat annoksen muihin osasiin.



Lehtikaali-porkkanaraastesalaatti

2 isoa violettia porkkanaa
2 isohkoa lehtikaalin lehteä
kastike
1 tl sitruunamehua
1 tl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

Raasta porkkanat kohtalaisen hienoksi raasteeksi. Poista lehtikaaleista keskiruodit ja leikkaa lehdet ohuiksi suikaleiksi. Sekoita porkkanat ja kaalit keskenään.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Anna salaatin maustua tunnin tai parin ajan ennen tarjoilua.




2 kommenttia:

kati kirjoitti...

nam! karhunkaatoon siis :)
lehtikaalista on tullut munkin salaattisuosikki - ihana väriyhdistelmä tuossa sun lautasella!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos vaikka ihan naudanpaistia ostamaan. Hyvää tulee siitäkin. Ja tuo naurislaatikko oli ihan "spot on" :)