keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kalateollisuusyhdistys vastustaa kalan pyyntipäivämerkintöjä



Keväällä kirjoittelin ihmetyksiäni siitä Maa- ja Metsätalousministeriön ehdotuksesta, että kalan pyyntipäivää ei enää joulukuussa tarvitsisi kertoa kuluttajalle. Silloin neuvotteleva virkamies Sebastian Hielm kertoi esityksen tekevän kalakaupan tasapuolisemmaksi. Kun ulkomaisen kalan pyyntiaikaa on joskus vaikea selvittää puutteellisten merkintöjen takia, merkintävelvollisuus tulisi poistaa kaikilta. Eräs kommentoija osuvasti vertasi MMM:n perustelua sellaiseen absurdiin tilanteeseen, että jos jollain maahanpyrkijällä ei ole passia, keneltäkään muultakaan ei pitäisi sellaista vaatia...

Minä en ollut ainoa ihmettelijä, vaan tästä MMM:n ehdotuksesta nousi kuulemma kaikkiaan niin iso haloo, että MMM onkin pyörtämässä suunnitelmansa täysin vastakkaiseen suuntaan: myös Norjan lohen ja muiden tuontikalojen pyyntipäivät pitäisi vastaisuudessa ilmoittaa. Tämä on todella hyvä uutinen kuluttajalle. Kiitos MMM.

Suomen kalankasvattajien liitto toivottaa avosylin uudistuksen tervetulleeksi, samoin Päivittäistavarakauppa ry, kalaa ostavista asiakkaista puhumattakaan. Ainoa, joka ehdottomasti vastustaa MMM:n kaavailemaa asetusta kaikkien Suomessa myytävien kalojen pyyntipäivän ilmoittamisesta, on Elintarviketeollisuusliiton Kalateollisuusyhdistys.

Suora lainaus Hesarin uutisesta:
”Kuluttajan kyky päätellä kalan säilyvyys perustuu lähinnä mielikuviin”, sanoo [Kalateollisuus]yhdistyksen toimialapäällikkö Anna Vainikainen.
Kalateollisuus pelkää, että kuluttaja siirtyy kalasta lihaan, jos hän näkee, että kala on esimerkiksi viisi päivää vanhaa.
"Kuluttajan kannalta olisi tärkeämpi tietää, koska tuote on vielä käyttökelpoinen eikä aiheuta terveysriskejä. Sitä varten parasta ennen -päivän ja viimeisen käyttöpäivän merkintä on huomattavasti informatiivisempi", Vainikainen sanoo.

Nämä Kalateollisuusyhdistyksen kommentit voisi ilkeyttään käsittää vaikka siten, että suomalaisille saa luvan kelvata mikä tahansa vanha ja haiseva kala, kunhan kalan mikrobitoiminta ei ihan vielä ole riistäytynyt käsistä eikä siitä ihan vielä sairastu? Kuulostaa aika ylimieliseltä. Ehkä Vainikaisen edes kerran elämässään kannattaisi maistaa oikeasti tuoretta kalaa tietääkseen, millainen makuero on tuoreella ja 5-15 päivää vanhalla kalalla. Saattaisi jopa hämmästyä, edellyttäen, että makuaisti ei ole lopullisesti pilaantunut syömällä kaikenlaisia "viimeisen käyttöpäivän" kaloja. Liha paranee riiputuksella, kala ei.

10 kommenttia:

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Oijoi... Kyllä minä ainakin haluan kalani tuoreena, en viisi päivää vanhana. Täällä päin kalakaupassa on kaloihin lätkäisty kalatukun tarra, josta näkyy milloin kala on nostettu ja minkä alueen / paatin kalastajilta se on peräisin. No hyvä on, näissä on toki eroja, mutta tykkään tuosta tarrajutusta, alkavat pikkupaattien nimet tulla tutuiksi ;)

Toki kalan tuoreuden voi tarkistaa myös sen silmistä (kirkkaat = tuore, sameat = ei enää niin) ja kidusten väristä sekä yleisestä olemuksesta. Mutta kuinka moni meillä enää osaa tunnistaa tuoreen kalan?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Vainikaisen kommentti oli järkyttävä. Kyllä meillä ainakin "siirrytään lihaan" jos kala on yli kaksi päivää vanhaa. Ei hyvän ruoan määritelmä ole se, että siitä ei tule sairaaksi...

Tuplaespresso kirjoitti...

@ kulkuripuutarhuri
Kalafileestä on vähän vaikea tarkistaa kidusten väriä tai silmien sameutta ;) Suomessahan ei juuri mistään enää saa ns "pyöreää" kalaa, paitsi torilta ja jostain kauppahalleista. Bretagnessa onkin näppärä systeemi tuo kalatukun tarra.

@ luimupupu
Tämä uutinen oli Hesarissa niin pienellä, että se oli ihan pakko nostaa päivityksen aiheeksi ja laittaa vähän provosoiva, mutta totuudenmukainen otsikko.

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Mulla nousee aina verenpaine tästä aiheesta, hyvä, kun nostit sen omaksi tekstikseen! Ja Luimupupun kommentti olisi voinut olla omalta näppikseltäni, meillä toimitaan täysin samalla tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Äiti opetti että yövieraat ja kalat alkavat haista viimeistään kolmantena päivänä. Ja että kun kalassa alkaa olla "kalanhaju", se on jo parhaat päivänsä nähnyt eikä meillä sellaista enää laitettu ruuaksi.

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Totta, olin unohtanut, että Suomesta on vaikea saada kokonaista kalaa. Fileitä tuskin pääsee nuuhkimaan ;)

Voi kun sen munataksin seuraksi tulisi vaikka kalataksi, josta saisi kokonaista ja tuoretta kalaa kuin torilta konsanaan. Ehkä tästä kaikesta kehkeytyykin ruokavallankumous? Toivotaan!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Heidi - Kärähtäneet
Verenpainetta nostava aihe, totta vieköön! Ei siitä muuten viitsisikään marmattaa.

@ Anonyymi
Äiti oli/on fiksu tyyppi :)

@ kulkuripuutarhuri
Munataksi ja kalataksi ja lihataksi ja mikämuutaksi, mutta Eviran virkamiehillä on niin paljon luppoaikaa että kyllä ne vielä keksivät miksi niin ei voi tehdä. Eräs kauppias taannoin tokaisi jotenkin näin: "Me pestään ja desinfioidaan itsemme kuoliaaksi, ja Evira hoitaa loput."

Satu -Tsajut kirjoitti...

Rakastan kalaa ja syön sitä kesällä mökillä vaikka kuinka paljon. Talvella taas kalan syönti jää niukaksi, koska kaupan kala maistuu "väärälle". Jotkin elintarvikkeet ovat tuoretuotteita ja siitä nyt ei pääse mihinkään.

Unknown kirjoitti...

En ole kouliintunut kalan "terveyden" havainnoitsija, mutta kun näin toissapäivänä kampelan tiskillä, halusin sen. Päiväys näytti neljää päivää. Oli rajoilla, mietin, ostin. Oli napakka ja ok maultaan.

Ilman päiväystä en olisi ostanut.

(Mies, joka puhelimitse oli pyytänyt kauppareissulta kalaa, sanoi "voi kauhia", kun kampelan näki! Minä perkasin, ei hän kuten oman kalasaaliin kanssa useimmin, (siis, outoa, viilto pään takana ja silti sisälmykset sisällä ja 4 päivää), mutta toivuttuaan hän tykkäsi. Itse olin edellisen kerran 30 vuotta sitten syönyt -hyvin tuoreita- kampeloita kun isoveli sai komennuksen rannikolle.)

Anteeksi, tuli pitkä posti, mutta kun oli meille lähes yhtä eksoottista kuin mustekala... Ja kyllä päiväykset pitää olla.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Satu - Tsajut
Kala on hyvää ja erityisesti pitäisi suosia kotimaista. Vahinko vaan, suomalaisessa ruokapöydässä 70% kaikesta kalasta tulee ulkomailta, joten jo siitäkin syystä kuluttajalla pitää olla oikeus saada tietää milloin kala on viimeksi uinut. Viimeinen käyttöpäivä tai tieto siitä koska kala on tullut kauppaan, ei palvele kuluttajaa.

@ mbkarhu1
Kampela onkin hyvä kala, ja ihan parasta jossain saariston vierasvenesatamassa, kun kalastaja tulee myymään itse kalastamaansa ja tuoreensa savustettua, vielä lämmintä kampelaa "rökt flundraa". Nam!