sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Kalaa ja kasviksia juhlavasti



Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivämenu innosti meidätkin suunnittelemaan itsenäisyyspäivän aterian pääasiassa kotimaisista raaka-aineista. Kotimaista kalaa ja kasviksia: lämminsavusiikamoussella täytetty tartaletti, muikunmätiä ja kananmunaa sekä parsakaalipyörykkä (joka parsakaali tosin taisi olla espanjalaista). Lisäksi lautasella on paahdettua saaristolaisleipää.

Jotain pientä unohtui...
Piti olla myös koristeellisia siivuja ohueksi leikattua ja kuivattua parsakaalia, mutta illan päätteeksi huomasin niiden olevan edelleen siinä lasissa, jonne laitoin ne uunista odottamaan tarjoilua…  Ilmankos tarjoilusta tuntui puuttuvan jotain, en vain sillä hetkellä tajunnut, mitä.



Savusiikatartaletit

tartalettikuoret
100 g voita
150 g vehnäjauhoa
ripaus suolaa
2 rkl maitoa
1 muna
täyte
1 pieni savusiika > perataan > 250 g ruodotonta lämminsavusiikaa
1,5 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta jogurttia
3 rkl tillisilppua (ei ruukkutilliä!)
0,5 tl suolaa
ripaus sitruunapippuria
2 liivatelehteä
tilkka vettä
tuoretta tilliä


Nypi voi ja jauho keskenään tasaiseksi muruseokseksi. Lisää suola sekä maito ja sekoita hyvin. Lisää kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita massa tasaiseksi. Taikinasta tulee 12-16 tartalettia, riippuen vuokien koosta. Painele taikina ohuelti tartalettivuokiin, leikkaa päälle pala leivinpaperia ja laita sille paistopapuja (katso mallia täältä). Kypsennä tartaletteja 180 asteessa ensin 15 minuuttia paistopapujen kanssa, poista pavut ja paperit ja kypsennä vielä 5-10 minuuttia sellaisenaan. Kumoa tartaletit vuoistaan ja jäähdytä.

Perkaa lämminsavusiika ruodottomaksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää siihen jogurtti, tillisilppu, sitruunapippuri sekä suola. (Ruukkutillistä puuttuu tillin maku ja tuoksu kokonaan, joten älä käytä ruukkutilliä vaan osta mieluummin jotain muuta, kesällä itse pakastettua,  italialaista, espanjalaista tms) Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään noin 5 minuutiksi. Kuumenna pikkutilkka vettä (mikrossa) kiehuvaksi, purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet kuumaan veteen. Vatkaa sen jälkeen liivateseos kerma-jogurttivaahtoon, lisää savusiika, sekoita huolella ja tarkista maku. Lisää suolaa ja/tai sitruunapippuria jos on tarpeen. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi ennen käyttöä.

Lusikoi täyte pursotinpussiin ja pursota tartalettikuoret täyteen. (Olisi kannattanut käyttää jotain koristetyllaa, jolloin olisi tullut kauniimpi pursotus.) Viimeistele tillitöyhdöllä.



Muikunmädillä täytetyt kananmunat

6 kananmunaa
200 g muikunmätiä
1 tosi pieni salottisipuli
2 tl smetanaa
2 rkl tillisilppua
hiukan suolaa
hiukan valkopippuria
tilliä

Keitä kananmunat melkein koviksi. Keltuainen saa jäädä hiukan pehmeäksi. Jäähdytä munat, kuori ja halkaise ne. Kuori salottisipuli ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Tyhjennä halkaistuista munista keltuaiset eri kulhoon. Sekoita keskenään muikunmäti, neljän munan keltuaiset, salottisipuli, smetana sekä mausteet. Lusikoi täyte takaisin munanpuolikkaisiin. Viimeistele pienellä tillitöyhdöllä.



Parsakaalipaistokset

Paistokset valmistettiin samalla ohjeella kuin nämä. Parsakaalimassasta pyöriteltiin kahden lusikan avulla 12 pientä kvenelliä, jotka paistettiin edellä mainitun ohjeen mukaisesti.



Ei kommentteja: