lauantai 20. joulukuuta 2014

Lanttutähtiä ja possunposkia, melkein kuin jouluateria



Lanttulaatikko taitaa nykyään olla jo vähän vanhanaikaista? Kyllä meillä sitäkin tehdään jouluksi, mutta voisiko lanttua olla joulupöydässä jossain muussa muodossa kuin perinteisenä laatikkona? Tuli mieleen että uunijuurekset, erityisesti lantun, voisi tuoda tähän päivään tai ainakin näihin juhlapyhiin sellaisessa muodossa, joka maistuisi niille nuoremmillekin jotka eivät ole tottuneet lanttulaatikon makuun. Sirkulaattorissa oli kypsynyt meheviä possunposkia, jotka suorastaan huusivat lanttua kaverikseen.

Viikon kasvis   51 / 52     Lanttu


Suomalainen perinnejuures, lanttu, on kaalin ja nauriin risteymä. Se maistuu niin raakana kuin kypsenettynä, raasteena, soseena, laatikkona, lanttukukkona tai osana uunijuureksia. Tämä vähäkalorinen juures sisältää paljon hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita.


Koska meillä on joulu, otetaan tähän alkuun ensin se perinteisen lanttulaatikon (tai kuten jotkut sitä kutsuvat, räätikkälooran) resepti:



Lanttulaatikko (räätikkäloora)

1 kg lanttua
vettä, suolaa
2 dl kermaa
4 rkl korppujauhoa
2 munaa
1 dl tummaa siirappia
raastettua muskottipähkinää

Keitä kuorittu, paloiteltu lanttu kypsäksi miedossa suolavedessä ja soseuta se (tai käytä kaupan valmista lanttusosetta). Turvota korppujauhot kermassa, vatkaa munat kevyesti ja sekoita kaikki lanttusoseen joukkoon. Mausta siirapilla ja muskottipähkinällä. Kaada voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle hiukan korppujauhoja (ja pari nokaretta voita) ja paista uunissa 175 asteessa noin 1 tunti. Jos haluat pakastaa lanttulaatikon, se pakastetaan aina tällaisena valmiiksi paistettuna.

* * * * * * *








Possunposkien kanssa lautasella on punakaali-granaattiomenasalaattia, lanttu- ja raitajuuritähtiä, perunasosetta sekä minttuherneitä.


Possunposket

Kypsennä possunposket joko perinteisellä tavalla uunissa (ohje täällä) tai sous vide (ohje täällä).




Lanttutähdet uunissa

1 lanttu
0,5 dl ruokaöljyä
1 dl lämmintä vettä
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Kuori lanttu ja leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi. Ota tähdenmuotoisella piparimuotilla viipaleista kuvioita. (Mitä lanttuviipaleista jää, sen voi keittää ja soseuttaa lanttulaatikkoon.) Sekoita keskenään öljy, vesi, hunaja, suola sekä mustapippuri ja kasta lanttutähdet siinä. Asettele lantut leivinpaperille uuniritilän päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kokeile terävällä haarukalla koska lantut alkavat olla kypsät.




Raitajuuritähdet

ei näin, liian kauan höyryssä - vaan näin   ^
Viipaloi raitajuuret mandoliinilla 2 mm paksuisiksi viipaleiksi ja ota viipaleista tähdenmuotoisella piparimuotilla kuvioita. Asettele raitajuuritähdet siivilään tasaisesti ja höyrytä kypsiksi, enintään noin 10 minuuttia. Unohdin laittaa ajastimen päälle, joten ensimmäisen erän viipaleet jäivät liian pitkäksi aikaa höyryyn ja ne menettivät värinsä. Onneksi jääkaapissa oli vielä muutama raitajuuri. Kymmenen minuuttiakin näyttää olevan aika paljon ja viiden minuutin höyrytyksellä punavalkoinen väritys olisi varmaan pysynyt vielä kauniimpana.


Punakaali-granaattiomenasalaatti

300 g punakaalia
1 omena
1 granaattiomena
kourallinen lehtipersiljaa
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
hiukan mustapippuria

Raasta punakaali sekä omenat karkeaksi raasteeksi ja sekoita keskenään. Mausta sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla ja anna makuuntua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Halkaise granaattiomena terävällä veitsellä, ota puolikas kerrallaan käteesi leikkauspinta kämmentä vasten ja koputtele puukauhalla tms granaattiomenan kuorta, jolloin siemenet irtoavat kuin itsestään. Tarkemmat työkuvat täällä. Sekoita granaattiomenan siemenet salaatin joukkoon. Lisää lopuksi hienoksi leikattu lehtipersilja.


Ei kommentteja: