maanantai 29. joulukuuta 2014

Lohipastrami ja herne-avokadosalaatti



Niiden iänikuisten meidän joulupöytäämme kuuluneiden graavi- ja/tai kylmäsavulohen tilalle mietittiin jotakin muuta. Koska muutoinkaan tarkoituksenamme ei ollut rakentaa perinteistä joulupöytää, vaan tehdä hybridi noutoruokien ja annosruokien kesken, päädyimme lohipastramiin. Meille uusi, mutta kuitenkin perinteisiä jouluruokien aineita soveltava ruokalaji. Virallisesti pastrami valmistetaan lihasta, joten tämä lienee enemmän tataki, mutta onko sillä nyt niin väliä.


Lohipastrami talon tapaan

vaaksan mittainen pala lohifileetä
karkeaa merisuolaa
sokeria
½ tl                kokonaisia mustapippureita
½ tl                kokonaisia valkopippureita
1 tl                 mustia seesaminsiemeniä
2 tl                 vaaleita seesaminsiemeniä
                      öljyä paistamiseen

Leikkaa lohen selkäfileestä pituussuuntaan ensin irti selkärasva. Leikkaa sitten tulitikkuaskin levyinen pala irti lohifileestä ja nahasta. Kannattaa kaupassa valita pala, joka on peräisin hieman isommasta lohesta, josta saat irti kauniin ja sopivan paksuisen palan, jonka leveys on noin yhtä kuin sen korkeus. (Pastramiin tarvitaan vain fileen keskiosa ”coeur de filet”? Tarkkaavainen lukija huomaa ja kysyy, mitä loppuosalle lohta tapahtuu. Sen voi akuuttien ideoiden puutteessa vaikka pakastaa, ja keksiä sille myöhempää käyttöä. Me teimme lopusta lohesta terriinin.)

Puolitin oman palani kahteen osaan käsittelyn helpottamiseksi. Mausta fileepala(t) merisuolalla ja sokerilla ja laita kääri ne jääkaappiin 1-2 tunniksi maustumaan. Ota ulos jääkaapista ja poista veitsen hamaralla ja lopuksi talouspaperiin pyyhkimällä ylimääräiset mausteet. Taputtele palat kuiviksi. Murskaa morttelissa tai muilla keinoin pippurit ja sekoita ne seesaminsiemenien kanssa. Pyörittele fileepalat maustesekoituksessa niin, että pinta on tasaisesti maustunut. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista nopeasti fileepalat joka puolelta nopeasti ja varovasti käännellen, mutta vain niin, että pinta saa väriä. Kalan ei missään tapauksessa tule kypsyä sisältä. Nosta palat talouskelmulle, kääri ne siihen kuin karkki ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi. Viipaloi ja tarjoile.


Herne-avokadosalaatti

1 pussi (200 g) pakasteherneitä
1 avokado
2-3 tl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
4 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä
herneenversoja

Halkaise avokado, poista kivi ja paloittele hedelmäliha pieniksi paloiksi. Laita palat kulhoon ja kaada päälle sitruunamehu. Keitä herneitä noin 3 minuuttia, kaada vesi pois ja lisää herneet avokadopalojen joukkoon. Survo kasviksia sen verran että niiden rakenne hiukan rikkoontuu. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Viimeistele salaatti herneenversoilla.


2 kommenttia:

Lapastaivas kirjoitti...

Yksinkertaista ja herkullisen tuntuista. Tätä tehdään Lapastaivaan kotona Uutena Vuotena. Herkullisia ohjeita teillä muutenkin, olette uusi tuttavuus minun vajaan kahden vuoden blogitaipaleellani.

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei, Lapastaivas. Tervetuloa lukijaksi. Meiltä löytyy nykyisin reseptejä jo aika moneen lähtöön. Paitsi terveysruokia, niitä emme osaa tehdä ;)
Hienoja neulomuksia sinun blogissasi :)